Kreditkort reseförsäkring: Vad täcker den egentligen?

kreditkort reseförsäkring
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 9 februari 2020 •  4 min

Att ligga på stranden på en ö i Thailand och sippa på en paraplydrink är ju något av en dröm för de flesta av oss. Men drömresan kan snabbt förvandlas till en mardröm. Skulle du råka ut för en olycka eller något annat tillbud kan ditt kreditkorts reseförsäkring vara din bäste vän. Men vad täcker den egentligen? Låt oss titta närmare på det.

När gäller kreditkortets reseförsäkring?

I stort sett alla kreditkort ger åtminstone ett komplement till din hemförsäkring när du betalar resan med ditt kort. En viktig sak att hålla i minnet är att vissa kräver att du betalar hela resan medan andra bara kräver att en viss del betalas med deras kreditkort. Kontrollera vad som står i villkoren.

Försäkringen gäller bara om din resa sker med allmänna kommunikationer och biljetten avser en specificerad resa, alltså inte om du åker bil eller taxi samt vid resor där du använder till exempel månadsbiljett. Vid resa till ett land utanför norden måste resan utgått från ett land i norden. Det krävs även att betalning sker till någon som är organiserad och skyldig att ställa säkerhet till kammarkollegium, såsom resebyråer, organiserade researrangörer och trafikbolag.

Den gäller för dig, men även för din partner och barn till någon av er som är under 23 år och fortfarande bor hemma och är folkbokförd där så länge resan är betald med ditt kort.

Vad täcker kreditkortets reseförsäkring?

Detta kan skilja sig åt, ofta är det så att kort med en högre årsavgift, så kallade premiumkort har en mer heltäckande försäkring. Men låt oss se på Swedbanks vanliga Mastercard med en årsavgift på 195 kr. Denna innehåller:

Sjukdom?

Som du kanske la märke till ovan ingår ingen ersättning vid sjukdom. Om du har ett premiumkort ingår ofta ersättning för nödvändiga kostnader för sjuk och tandvård samt vid behov hemtransport. Du bör dock noga kontrollera villkoren, då t.ex Swedbanks platinumkort inte ger ersättning på resmålet, bara under resan dit, om du bara beställt enkelresa.

Om din försäkring inte innehåller ersättning vid sjukdom finns detta ofta i din hemförsäkring. Skulle du sakna en sådan bör du teckna en separat försäkring för din resa. Skulle du råka ut för t.ex en hjärnblödning under resan kan kostnaden för behandling och vård komma upp i stora summor.

Så för att summera detta

Trots att i stort sett alla resor du köper med ett kreditkort ger en reseförsäkring bör du kontrollera vad det täcker. Ofta ingår ingen ersättning vid sjukdom så har du ingen annan försäkring som täcker detta bör du teckna en separat försäkring för din resa.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]