Att ligga på stranden på en ö i Thailand och sippa på en paraplydrink är ju något av en dröm för de flesta av oss. Men drömresan kan snabbt förvandlas till en mardröm. Skulle du råka ut för en olycka eller något annat tillbud kan ditt kreditkorts reseförsäkring vara din bäste vän. Men vad täcker den egentligen? Låt oss titta närmare på det.
När gäller kreditkortets reseförsäkring?
I stort sett alla kreditkort ger åtminstone ett komplement till din hemförsäkring när du betalar resan med ditt kort. En viktig sak att hålla i minnet är att vissa kräver att du betalar hela resan medan andra bara kräver att en viss del betalas med deras kreditkort. Kontrollera vad som står i villkoren.
Försäkringen gäller bara om din resa sker med allmänna kommunikationer och biljetten avser en specificerad resa, alltså inte om du åker bil eller taxi samt vid resor där du använder till exempel månadsbiljett. Vid resa till ett land utanför norden måste resan utgått från ett land i norden. Det krävs även att betalning sker till någon som är organiserad och skyldig att ställa säkerhet till kammarkollegium, såsom resebyråer, organiserade researrangörer och trafikbolag.
Den gäller för dig, men även för din partner och barn till någon av er som är under 23 år och fortfarande bor hemma och är folkbokförd där så länge resan är betald med ditt kort.
Vad täcker kreditkortets reseförsäkring?
Detta kan skilja sig åt, ofta är det så att kort med en högre årsavgift, så kallade premiumkort har en mer heltäckande försäkring. Men låt oss se på Swedbanks vanliga Mastercard med en årsavgift på 195 kr. Denna innehåller:
- Avbeställningsskydd. Vid en resa som kostar mer än 1 000 kr netto gäller försäkringens avbeställningsskydd om du avbeställer resan för att du, närstående eller medresenär blivit sjuk, råkat ut för en allvarlig olycka eller dödsfall. Den högsta ersättning som betalas ut är 30 000 kr per person, dock högst 90 000 kr för hela familjen.
- Ersättning vid försenad ankomst. Blir resan försenad så att du kommer fram minst 6 timmar för sent har du rätt till 700 kr per person, max 2 800 kr för hela familjen. Skulle den bli 24 timmar sen får du 1 800 kr respektive 7 200 kr.
- Ersättning vid försenat bagage. Vid en försening på 6 timmar ersätts du med 2 000 kr per väska och max 6 000 för hela familjen. Blir bagaget försenat mer än 48 timmar är ersättningen 5 000 respektive 10 000 kr.
- Missat anslutningsflyg. Skulle du råka ut för detta får du 10 000 per person, men högst 30 000 för hela familjen.
- Självriskskydd för din bil och hemförsäkring.
- Olycksfallsförsäkring. Vid invaliditet till mer än 20% till följd av olycka ersätts detta med mellan 200 000 och 750 000 kr beroende på omfattning och om den försäkrade är över 65 år. Vid ett dödsfall utgår 100 000 kr om den försäkrade inte fyllt 65, annars 50 000 kr.
Sjukdom?
Som du kanske la märke till ovan ingår ingen ersättning vid sjukdom. Om du har ett premiumkort ingår ofta ersättning för nödvändiga kostnader för sjuk och tandvård samt vid behov hemtransport. Du bör dock noga kontrollera villkoren, då t.ex Swedbanks platinumkort inte ger ersättning på resmålet, bara under resan dit, om du bara beställt enkelresa.
Om din försäkring inte innehåller ersättning vid sjukdom finns detta ofta i din hemförsäkring. Skulle du sakna en sådan bör du teckna en separat försäkring för din resa. Skulle du råka ut för t.ex en hjärnblödning under resan kan kostnaden för behandling och vård komma upp i stora summor.
Så för att summera detta
Trots att i stort sett alla resor du köper med ett kreditkort ger en reseförsäkring bör du kontrollera vad det täcker. Ofta ingår ingen ersättning vid sjukdom så har du ingen annan försäkring som täcker detta bör du teckna en separat försäkring för din resa.