Kreditkort: Minsta betalning du kan göra

av Mikael Boman
| Uppdaterad: 08 februari, 2020

  Din e-post

Genom att ange din mailadress samtycker du till att få utskick från Tjäna Pengar. Vi respekterar din integritet och premunationen kan avslutas när som helst.

Start / Kreditkort / Kreditkort: Minsta betalning du kan göra

Ibland kan ekonomin verkligen köra ihop sig. Då kan det vara skönt att ha ett kreditkort så att du har möjligheten att dela upp din skuld. Men vad är det minsta du kan betala när fakturan kommer? Det ska vi titta på här.

Är minsta betalning en fast summa?

Den minsta betalning du kan göra på din kreditkortsfaktura är oftast en viss procent av din aktuella skuld och dessutom finns ett lägsta belopp i kronor angett. Detta innebär att om du har en hög summa i skuld blir det minsta belopp du kan betala också relativt högt. När du betalar av skulden och den minskar, minskar också den summa du behöver betala tills du når minimisumman.

Hur hög är den minsta betalning du kan göra i kronor?

Eftersom detta regleras i avtalet mellan dig och den som ger ut kortet skiljer det sig åt mellan olika kreditkort. Därför måste du se vad som gäller för just ditt kort. Hittar du inte avtalet kan du alltid söka på kreditgivarens hemsida. Där brukar kortets villkor finnas angivet.

Exempel på olika kreditkorts minsta betalning

Här ska vi se på några olika kreditkorts villkor.

  • Om du har ett kreditkort Mastercard från Swedbank är den minsta summan du kan betala 3% av skulden, dock lägst 150 kr.
  • Med ett Allkort från Handelsbanken är minimibeloppet 5% och minst 150 kr,
  • Circle Ks villkor säger att minst 3% av skulden ska betalas, och om skulden är mindre än 150 kr ska hela det beloppet betalas.

Sammanfattning

Då minimisumman du måste betala är fri att bestämma för kortutgivaren skiljer sig detta mellan olika kreditkort. Du måste därför se i avtalsvillkoren vad som gäller det kort du är intresserad av. Avgiften brukar dock ligga i intervallet 2–5% av skulden, ofta med en minsta summa kring 150 kr.