Kreditkort: Minsta betalning du kan göra

Kreditkort: Minsta betalning du kan göra
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 8 februari 2020 •  2 min

Ibland kan ekonomin verkligen köra ihop sig. Då kan det vara skönt att ha ett kreditkort så att du har möjligheten att dela upp din skuld. Men vad är det minsta du kan betala när fakturan kommer? Det ska vi titta på här.

Är minsta betalning en fast summa?

Den minsta betalning du kan göra på din kreditkortsfaktura är oftast en viss procent av din aktuella skuld och dessutom finns ett lägsta belopp i kronor angett. Detta innebär att om du har en hög summa i skuld blir det minsta belopp du kan betala också relativt högt. När du betalar av skulden och den minskar, minskar också den summa du behöver betala tills du når minimisumman.

Hur hög är den minsta betalning du kan göra i kronor?

Eftersom detta regleras i avtalet mellan dig och den som ger ut kortet skiljer det sig åt mellan olika kreditkort. Därför måste du se vad som gäller för just ditt kort. Hittar du inte avtalet kan du alltid söka på kreditgivarens hemsida. Där brukar kortets villkor finnas angivet.

Exempel på olika kreditkorts minsta betalning

Här ska vi se på några olika kreditkorts villkor.

Sammanfattning

Då minimisumman du måste betala är fri att bestämma för kortutgivaren skiljer sig detta mellan olika kreditkort. Du måste därför se i avtalsvillkoren vad som gäller det kort du är intresserad av. Avgiften brukar dock ligga i intervallet 2–5% av skulden, ofta med en minsta summa kring 150 kr.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]