Kreditkort, betalkort eller bankkort: Vad är skillnaden?

kreditkort betalkort eller bankkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 4 februari 2020 •  5 min

Vet du egentligen vad det är för skillnad mellan kreditkort, betalkort och bankkort?

Om vi jämför dem, vad är fördelarna respektive nackdelarna för de olika korten och vilket passar dig?

Bankkort

Om du använder ett bankkort, även kallat debitkort, dras pengarna från ditt bankkonto i samma stund som du genomför köpet.

Fördelarna med ett bankkort

Nackdelarna med ett bankkort

Betalkort

Detta kort är en sorts mellanting mellan bankkortet och kreditkortet. Det du handlar dras inte vid köptillfället, utan du får en faktura på månadens inköp. Då ingen kredit ingår måste du betala hela fakturan på en gång och kan inte dela upp betalningen på flera månader.

Fördelar med ett betalkort

Nackdelar med ett betalkort

Kreditkort

Fördelar med ett kreditkort

Nackdelar med ett kreditkort

Så vad var skillnaden mellan bankkort, betalkort och kreditkort och vad passar dig?

Kortfattat så kan man säga att med ett bankkort dras pengarna direkt, och när kontot är tomt kan du inte handla mer. De har oftast också en reseförsäkring kopplat till kortet i likhet med de övriga korten. Betalkort och kreditkort har gemensamt att olika typer av bonus och rabatter är kopplade till kortet och de kan ha fler typer av försäkring än bankkortet. Köpen samlas på faktura vilket innebär en räntefri kredit. Med ett kreditkort har du slutligen möjligheten att dela upp betalningen.

Så vilket kort ska du välja?

Främst beror det på hur din ekonomi ser ut. Har du svårt att hantera pengar så skulle jag vilja råda dig att använda ett bankkort. Då behöver du ju inte utsätta dig för risken av att du inte har råd att betala när fakturan kommer för månadens inköp.

Har du bra koll på ekonomin, helst med minst en månads buffert sparad är ju betal- eller kreditkort bättre. Då får du framförallt tillgång till de bonusprogram och rabatter som är kopplade till kortet. Kredit på kortet kan ju vara bra att ha så länge du ser det som en extra buffert vid oförutsedda händelser.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]