Kreditgränsen på kort, som man också kan kalla kreditutrymme, är helt enkelt hur mycket du kan handla för på din kredit. Nedan ska vi reda ut vad som påverkar dess storlek, hur du kan höja den och om det alltid är bättre med en högre kreditgräns.
Vad påverkar kreditgränsen på ett kort?
Det finns tre saker som påverkar vilket kreditutrymme du har på ditt kort.
- Hur hög kredit du sökt. Detta är ju ganska självklart, din kreditgivare får inte ge dig en större kredit än vad du ansökt om.
- Vilket kreditkort det gäller. Olika kort har olika maxkrediter, det finns kort som har en högsta kredit på allt mellan 30.000 kr hos Collector Banks Easycard till American Express Platinum där kredittaket är 1,5 miljoner kronor.
- Din personliga kreditvärdighet. Ju bättre kreditscore du har desto mer kan du få i kredit.
Vilken kreditgräns är lämplig?
Detta är ju högst individuellt. 50 000 kr kan ju vara en skyhög limit för en person, och aldrig räcka för en annan. Ett bra sätt att hitta ett belopp som passar just dig är att gå igenom vilka utgifter du normalt brukar ha under en månad som du kan betala med ditt kort. Räkna ihop dessa och lägg på 20% på summan så har du ju en summa som normalt bör täcka dina utgifter även om du någon månad har lite större utgifter.
Att ha för liten kreditgräns innebär ju att du ofta kommer att få betala in extra på kortet och att det kanske slutar fungera när du som bäst behöver det. Flyger du t.ex i jobbet flera gånger per månad passar ju inte ett kort med bara 10 000 kr i kreditgräns.
Likaledes så är det ju inte bra att ha onödigt hög kredit på ditt kort. Detta påverkar ju både din kreditvärdighet och gör att mer pengar kan försvinna om kortet kommer i orätta händer. Slutligen kan ju vetskapen om att du har den där extra krediten leda till ogenomtänkta impulsköp.
Hur gör man för att höja eller sänka sin limit?
Detta kan du göra på lite olika sätt beroende på vilket kreditkort du har. Hos de flesta kan du ändra via telefon. Hos vissa kan du göra ändringen genom att logga in på mina sidor och hos bankerna kan du göra det via din internetbank. Hos kort som finansieras av EnterCard kan du även göra en ansökan på baksidan av din faktura.
För att höja din kreditgräns kommer kortutgivaren att vilja vara säker på att du kan betala tillbaks en höjd kredit. Har du haft din kredit ett längre tag och skött den så att de inte behövt skicka påminnelser är detta positivt. Har du däremot hela tiden gjort avbetalningar där du betalat minimibeloppet kan ju detta vara en varningsflagga.
Enligt konsumentkreditlagen måste de göra en ny kreditprövning om din kredit ökas väsentligt. Så troligtvis tar de också en kreditupplysning från UC. Kanske du undrar vad en väsentligt ökad kredit innebär? I lagen specificeras inte detta, men i förarbetena sägs att en ökning med mer än 10% ska anses vara väsentlig.
Hur hög kreditgräns kan man få?
Som du kunde läsa ovan skiljer sig den maximala krediten du kan få beroende på vilket kreditkort det gäller. Därför ska vi se vad den maximala limiten är på några vanliga kreditkort.
- American Express Blue Cashback: 300.000 kr.
- American express övriga kort upp till Platinum: 1,5 miljoner kr.
- Swedbank MasterCard och Visa: 100.000 kr.
- Swedbank MasterCard Gold: 500.000 kr.
- Swedbank MasterCard Platinum: 750.000 kr.
- Nordea Credit: 50.000 kr.
- Nordea Gold och Premium: 100.000 kr.
- Handelsbanken Allkort: 10.000 kr
- Handelsbanken Platinum 100.000 kr.
- SEB: Saknar uppgift.
- Norwegian: 100.000 kr.
Sammanfattning
Kreditgränsen på ditt kort är hur mycket du tillåts att handla på din kredit. Hur hög den är bestäms utifrån vad du ansökt om, hur kortutgivaren anser att din ekonomi ser ut och hur hög maxkredit de tillåter.
Du bör ha en kredit som täcker dina normala månadsinköp, men inte högre då storleken påverkar dig vid t.ex ansökan om banklån. Har du höga utgifter, t.ex många flygresor bör du välja ett kort som har en hög maximal gräns då detta skiljer sig åt mellan olika kort.
Om du vill öka din kredit kontaktar du utfärdaren av kortet. Om du vill öka med mer än 10% måste denne göra en ny kontroll av din ekonomi.