Jobba hemifrån

Jobba hemifrån
Av Per-Ola Hammar •  Uppdaterad: 14 september 2022 •  62 min

Det finns många fördelar med att jobba hemifrån. Flexibilitet, ökade möjligheter till betydande inkomster och spännande utmaningar är bara några exempel. Här tittar vi närmare på vilka jobb som finns tillgängliga för dig som planerar att börja jobba från hemmet.

Idén om att jobba hemifrån är långt i från ny. Intressant nog har det på en och samma gång varit såväl personers dröm som mardröm. Den som har värderat arbetsplatsens sociala umgänge har fruktat tanken att arbeta på distans, medan den som trivs bäst framför skärmen sett det som den ideala arbetsformen.

I vår moderna tid så har den tekniska utvecklingen på många sätt suddat ut gränsen mellan fysisk och icke-fysisk närvaro. Och att jobba hemifrån är numera ofta en del av arbetsmarknadens naturliga gång, även om det så endast handlar om att sporadiskt kolla jobbmejlen eller skicka jobbansökan.  Därför är idén om ett hemmajobb långt ifrån lika dramatisk som tidigare.

Vad som många inte vet är att det för några år sedan för första gången i Sveriges historia var fler som arbetade hemifrån än som jobbade närvarande på en arbetsplats. Antalet blir även bara fler och fler.

Det är inte bara heltidsanställda som i allt större utsträckning jobbar hemifrån. Utan det gäller även egenföretagare och deltidsarbetare. Samtida företeelser som den så kallade gigekonomin, med tillfälliga jobb, har även varit drivande i normaliseringen av hemmaarbete.

Vad detta har kommit att innebära är inte bara att fler faktiskt jobbar hemifrån. Utan att allt fler kan välja att ta kontroll och tjäna pengar på sina egna villkor. Så oavsett om du är på jakt efter en sidoinkomst, permanent verksamhet i egen regim eller bara är nyfiken på hur det går till när man har hemmet som arbetsplats så finns det mycket information att ta till sig.

För att göra det enklare för dig att navigera denna djungel så har vi valt att titta närmare på de olika jobb som kan vara tillgängliga för dig som vill jobba hemifrån. Vi kan inte garantera att precis alla jobb passar just dig, men du kommer helt klart att hitta något som är rätt för dig.

Innehåll

Hur jobbar man hemifrån?

För att jobba hemifrån krävs egentligen inte mer än grundläggande datorutrustning, internetanslutning och individuella förmågor som motsvarar vad som jobbet i fråga kräver. De förstnämnda sakerna har de flesta av oss, och de sistnämnda kan man ofta skaffa sig eller lära sig allt eftersom jobbet fortlöper.

Den stora flexibiliteten som jobba hemifrån möjliggör innebär att många kombinerar denna sorts arbete med sin egen unika livsstil så som resande eller aktiv fritid. Vill du jobba på egna villkor är det därför ett perfekt val. Men hur går det hela egentligen till? Och hur mycket tjänar man? Det beror så klart på vilken sorts jobb hemifrån vi pratar om. Därför är det på sin plast att titta närmare på de olika sorts jobb som man har att välja mellan.

De 50 bästa jobben för att arbeta hemifrån

Det finns många olika sorts jobb att välja mellan. Vilket som passar just dig kommer att bero på dina kunskaper, din utrustning samt hur mycket tid du är villig att spendera på det hela. Ofta så kan man utan större problem lära sig de kunskaper som krävs för de olika jobben. Så vilka är egentligen de bästa jobben?

1. Översättare – Lätt att komma igång

Det finns en väldigt stor efterfrågan på personer som kan översätta till och från Svenska. Och bäst av allt är att det absolut inte krävs att du är certifierad översättare eller att du har gått en särskild utbildning. Märker du att det är något för dig kan du däremot med fördel se till att skaffa certifiering och öka dina möjligheter till jobb och större intäkter.

Förkunskaper: Starkt modersmål och ett andraspråk.

Meriterande: Intyg om språkkunskaper och god kännedom om svensk kultur.

Då Sverige har blivit en lukrativ marknad för ett flertal internationella företag så har efterfrågan på översättare ökat i väldigt stor utsträckning. Många enskilda företag och privatpersoner är även intresserad av att lansera sina varor och tjänster i vårt avlånga land. Därför får man som översättare chansen att jobba med ett flertal olika skilda arbetsuppgifter, vilket är en garanti för en stimulerande jobbupplevelse.

Som översättare får man jobba med allt i från korta blogginlägg till att översätta hela böcker. Det är även vanligt att man får anpassa materialet till den svenska marknaden. Vad det innebär är att det inte alltid handlar om ordagrann översättning, utan ofta om att få texterna att kännas rätt för svenska läsare. Detta har gjort att många efterfrågar den sorts person som kan översätta texterna så att de känns språkligt rätt för den målgrupp de riktar sig till.

2. SEO-konsult  – Perfekt för dig som förstår sökmotorer

Att säkerställa att hemsidor får en bra position i sökmotorernas resultatlistor är otroligt viktigt. Åtminstone om man vill att hemsidan ska upptäckas av de besökare man strävar efter att få. I många fall så är det däremot inte allt för lätt att uppnå. Därför är efterfrågan väldigt står på konsultering inom sökmotoroptimering (SEO).

Förkunskaper: Gedigna internetkunskaper och förståelse om sökmotorernas algoritmer.

Meriterande: Grundläggande webb-, skriptspråks- och programmeringskunskaper.

Som SEO-konsult har man som uppgift att utvärdera hemsidor för att säkerställa att de är så sökmotoroptimerade som möjligt. Det är ett mångfacetterad jobb och handlar om att utvärdera allt i från hur innehållet bör utformas för att locka rätt besökare till att se till att hemsidor uppfyller moderna förväntningar på responsivitet, textdensitet och bildspråk. Därför är det ett väldigt varierat arbete som kräver disciplin. De flesta som arbetar med SEO har ett konkret och strukturerat arbetssätt som bygger på att materialet utvärderas utifrån en ofta egenframtagen SEO-mall.

Som SEO-konsult får du chansen att jobba med allt i från internationella storföretag till privatpersoner. I många fall efterfrågas konsulter som har kännedom om den lokala marknaden. Så det är ofta bra om du känner dig hemma i den svenska internetdjungeln.

3. Jobba på kundtjänst – Stressigt men spännande

Dessa dagar har de flesta oerhört höga förväntningar när det kommer till kundbemötande. Det har gjort att företag helt enkelt inte har några andra alternativ än att verkligen storsatsa på kundtjänst. Och då det sällan krävs att man som kundtjänstarbetare närvarar på plats så har det blivit ett populärt distansjobb. I många fall så är arbetstiderna flexibla och man jobbar sällan heldagar.

Förkunskaper: Starkt modersmål.

Meriterande: Goda språkkunskaper, bra förmåga att bemöta kunder och simultanförmåga.

När du arbetar med kundtjänst så kan du endera få ha hand om ett företags chatt, svara på e-mejl eller svara på telefonsamtal. Ofta handlar det om att man får göra lite av varje. I många fall sker arbetet under förhållandevis hektiska omständigheter. Särskilt då man nästan alltid kommer att behöva hantera flera kunder samtidigt och även prioritera enligt turordning.

Att du är lugn, förstående och saklig är något som nästan alltid värdesätts. Och du kommer definitivt att märka att ditt tålamod ställs på prov. Men på sikt är det ett väldigt givande och varierat arbete. Särskilt om du jobbar för ett företag vars kunder uppskattar deras produkter eller tjänster.

4. Bloggare – Visa världen vem du är

De flesta av oss är nog vid det här laget mer än bekant med diverse bloggar. Så egentligen kräver det hela vare sig en presentation eller närmare förklaring. Däremot finns det en del att säga om hur man tjänar pengar som bloggare. För ska sanningen fram är det nog fler som har bloggat än som faktiskt tjänar pengar på det.

Förkunskaper: Ett målande skriftspråk.

Meriterande: En spännande personlighet och bra förmåga att framställa saker i skrift.

Bloggare tjänar i princip pengar på ett av fyra sätt, nämligen reklamintäkter, sponsring, affiliate-länkar eller försäljning av egna produkter. I de flesta fall så finns de stora pengarna i sponsring. Och vad som på senare tid har blivit efterfrågat är att man som bloggare har engagerade läsare, snarare än bara många läsare.

Vill du tjäna pengar som bloggar bör du därför satsa på att bygga upp en aktiv och engagerad läsarkrets. Då kan du visa företag att du har läsare som bryr sig om vad du skriver, och som även är intresserad av de produkter och tjänster som du nämner.

Men konkurrensen är hård och det finns numera fler bloggare än någonsin tidigare. Så om du ger dig in i branschen bör du vara beredd på att det kommer ta ett tag innan bollen kommer i rullning. Förvänta dig inte intäkter redan efter första inlägget.

5. YouTubare – En visuell satsning

Precis som med bloggare är det nog väldigt få personer som inte vet vad en YouTuber är. Men för att vara grundläggande, sakliga och heltäckande så ger vi oss ändå på ett försök att beskriva företeelsen. Vad det handlar om är helt enkelt en person som med hjälp av YouTube lägger upp videoklipp som i många fall kretsar kring personens liv, hobbys och allmänna förehavande.

Förkunskaper: Grundläggande videoredigeringskunskaper.

Meriterande: Vinnande personlighet och professionell ljud- och videoutrustning.

Som YouTubare tjänar man i de flesta fall pengar via endera reklamintäkter eller sponsringsavtal. Då YouTube har ett automatiserat system för reklam så är det enkelt att dra nytta av det för regelbundna intäkter. Men ska sanningen fram så har de flesta på senare tid fått erfara att de riktiga pengarna ligger i sponsringsavtal. För att företag ska välja att satsa så är det däremot viktigt att man har både många och engagerade tittare.

Vill du tjäna pengar på YouTube så bör du först fokusera på att få både prenumeranter och aktiva tittare. Det är nämligen det som kommer att ligga till grund för den intjäningsförmåga. Satsa på att hela tiden expandera din tittarbas så kommer intäkterna att förr eller senare börja rulla in.

6. Influencer – Var en förebild för andra konsumenter

Begreppet influencer har kort tid skjutit som en löpeld genom världen. I dess språkliga bemärkelse så åsyftar det en person som helt enkelt influerar andra. På så sätt påminner det hela på många sätt om en livsstilscoach, men under avsevärt mycket mer informella omständigheter. Som influencer får du chansen att påverka andra i sina val i livet. På gott och ont.

Förkunskaper: God marknadsförståelse.

Meriterande: Kändisskap eller stor vänkrets.

Att vara en influencer är på många sätt besläktat med att vara bloggare och YouTubare. Men med skillnaden att det förutsätter att man redan har en stor krets följare som är engagerade i vad man har att säga. Därför är detta i viss utsträckning något man blir genom att på diverse kanaler få följare.

Om du planerar att bli influencer bör du därför först och främst satsa på att få många besökare, följare eller tittare. Först därefter kan du kanalisera det hela till ett influencerskap. Såväl företag som myndigheter använder numera influencers för att säkerställa att deras produkter och varor förblir efterfrågade.

7. Språklärare – Hjälp andra stå på egna språkliga ben

Världen har på många sätt krympt, och gränserna är inte längre lika milsvida som de en gång i tiden var. Men trots detta är många gränser fortfarande väldigt påtagliga. Språk är en av dessa gränser. Detta har gjort att många personer numera är väldigt medvetna om hur viktiga språkkunskaper är när det kommer till möjligheterna att ta del av information, få anställning och mycket mer. Därför är språklärare alltid i stor efterfrågan.

Förkunskaper: Starka språkkunskaper.

Meriterande: Lärarutbildning med inriktning språk.

När du som språklärare jobbar hemifrån kommer du att använda dig av ett flertal olika verktyg. Däribland videosamtal och skriftliga rapporter. Efterfrågan är stor på personer som kan både Svenska och Engelska. Och är du tvåspråkig har du därför väldigt goda möjligheter att säkra regelbundna intäkter som språklärare.

Det är ett utmanande jobb som kräver tålamod, sympati och flexibilitet. Men det är även oerhört stimulerande och är på sikt väldigt givande. Ofta så arbetar man utifrån eget schema och skaffar klienter på egen hand. Därför är det viktigt att bygga upp ett bra rykte.

8. Skribent – Förmedla med hjälp av texter

Även om vi på kollektiv nivå har tagit steget in i ett bildsamhälle så är det skrivna ordet fortfarande oerhört viktigt. Möjligheten att förmedla saker i text är i många fall avgörande för att produkter och tjänster ska kunna saluföras. Därför är kompetenta skribenter alltid i stor efterfrågan. Inte minst i tider då en hemsidas textutformning ofta avgör hur synlig den blir bland sökmotorer.

Förkunskaper: Bra språk.

Meriterande: Akademisk bakgrund.

Som skribent blir det din uppgift att förmedla tankar, idéer och fakta i text. Din förmåga att snabbt greppa hur något bör framställas, och därefter skapa texter som ger läsaren såväl rätt intryck som rätt känsla kommer att vara avgörande för dina framgångar som skribent.

Du kommer få chansen att jobba med allt i från storföretag till privatpersoner som vill vara säkra på att deras bloggtexter håller så hög nivå som möjligt. Men det är en konkurrensutsatt bransch och du bör vara beredd på att ständigt försöka förfina ditt språk. Ordboken kommer att vara din ständige vän.

9. Hyresvärd – Tjäna pengar på ditt lediga utrymme

Hyresvärd kanske låter som ett drastiskt åtagande. Men i jordabalkens mening, och i det kapitel som ofta kallas för hyreslagen, så är en hyresvärd inte mer än en person som hyr ut ett ledigt utrymme. Så oavsett om du har ett ledigt rum, lägenhet eller sommarstuga så kan du i många fall få en enkel extrainkomst genom att helt enkelt bli hyresvärd.

Förkunskaper: Saklig person och ledigt utrymme.

Meriterande: Grundläggande juridikkunskaper.

I Sverige kan man skattefritt hyra ut upp till en viss nivå. Därför är det ett oerhört smidigt sätt att ordna en extrainkomst. Åtminstone om du faktiskt har ett extrautrymme. Som hyresvärd är det ditt ansvar att du ser till att ditt utrymme hyrs ut i enlighet med såväl ditt egna avtal som de aktuella lagstadgade kraven. Du bör även säkerställa att du har försäkringar som täcker eventuella skador som kan uppstå.

Kom ihåg att vara noggrann med vem du hyr ut till. Ett av de viktigaste valen du gör som hyresvärd är just vem du väljer att ha som hyresgäst. Hittar du en stabil och pålitlig hyresgäst så har du ordnat dig själv en enkel extrainkomst. Nu för tiden är det ofta mycket enklare att säkerställa uthyrning tack vare populära plattformar så som AirBnb.

10. Röstskådespelare – Ge en röst åt andra

Röstskådespelare förknippas i många fall med animerad film. Men yrket är avsevärt mycket bredare än så. Som röstskådespelare får man agera röst åt reklamfilmer, företagsvideos, myndighetsfilmer och mycket mer. Har man en behaglig röst och vet hur man betonar orden så har man stora chanser att göra karriär som röstskådespelare.

Förkunskaper: En tilltalande röst.

Meriterande: God språkförmåga.

Då det inte finns en utstakat karriär när det kommer till röstskådespeleri så är det på många sätt upp till dig själv om du vill lyckas. De flesta upplever att det är störst efterfrågan på personer som kan låna sin röst till kortare informations- och reklamfilmer. Detta beror på att många företag skapar dessa för att etablera sig på diverse lokala marknader. Som svenskspråkig är du därför hett eftertraktad av de företag som vill lansera sina tjänster och produkter i Sverige.

Att vara röstskådespelare är ett både kreativt och krävande arbete. Du kommer att behöva arbeta på att bli bekväm med din röst för att kunna förmedla en känsla och i många fall en särskild företagsidentitet. Men efterfrågan är stor och behovet av röstskådespelare täcker vitt skilda områden så som appar, myndighetsinformation och informationsfilmer.

11. Webbtestare – Se till att internet fungerar

Hemsidor är en av vår tids allra mest viktiga informationskanaler. De används av allt i från företag till myndigheter för att säkerställa att de har en funktionell närvaro på nätet. I och med WEBB 2.0, HTML5 och liknande samtida tekniska framsteg har webben även blivit allt mer interaktiv. Med begrepp så som webbappar illustreras tydligt hur webbsidor numera är avsevärt mycket mer mångfacetterade än tidigare. Som webbtestare är det din uppgift att se till att allt fungerar som det ska.

Förkunskaper: Grundläggande datorerfarenhet.

Meriterande: Kunskaper om HTML, CSS och webbutveckling.

Om du bestämmer dig för att bli webbtestare så ger du dig in på en väldigt spännande resa. Du kommer att få testa ett stort antal olika webbsidor och tjänster. I många fall så kommer du att få utvärdera dem utifrån särskilda användarscenarion. Det innebär att du behöver använda dig av tjänsten på ett sådant sätt som en viss användargrupp skulle kunna tänkas använda den. Därför kräver webbtestning att du är både snabbtänkt och har förmågan att se saker från flera olika perspektiv.

Även om tekniska kunskaper är en merit så är det långt i från en nödvändighet. I många fall så är det viktigare att få information om hur en webbsida eller en tjänst upplevs från en vanlig användares perspektiv. Så att inte själv vara webbutvecklare är i många fall paradoxalt nog en fördel.

12. Programmerare – Se till så att det digitala fungerar

Allt sedan mikrochippen under 80-talet började bli en del av vår vardag så har allt fler produkter datoriseras. Det är knappast en hemlighet att allt i från kylskåp till induktionsplattor delvis drivs av programkod. Som programmerare har du därmed en hel värld som potentiell arbetsplats, och det enda som begränsar dig är dina egna kunskaper och din vilja att utvecklas.

Förkunskaper: Programmeringskunskaper.

Meriterande: Utbildning som mjukvaruingenjör.

Det finns många inriktningar inom programmeringsvärlden. Lågnivåprogrammering, inbäddade system och webbutveckling är bara tre exempel på en i det närmaste oändlig bransch. Vilken inriktning som är bäst lämpad för dig kommer i stor utsträckning att bero på dina förkunskaper. Det är väldigt få som helt plötsligt börjar jobba som lågnivåprogrammerare. Och därför bör man sätta sina ambitioner på en realistisk nivå.

Du behöver definitivt inte vara världens bästa programmerare bara för att arbeta i branschen. Så länge du har en vilja att lära kommer du att kunna säkerställa att du är i ständig efterfrågan. Men numera är det en ganska hektisk värld, där nya programmeringsspråk och standarder ständigt vilar runt hörnet. Var därför beredd på att behöva anstränga dig för att hålla dig ajour.

13. Transkriberare – Omvandla tal till text

En transkriberare är en person som lyssnar och skriver ned vad den hör. På ett detaljerat och rättvisande sätt. I viss utsträckning påminner det om sekreterarjobb, men handlar specifikt om att manuellt överföra tal till text. Efterfrågan har ökat på senare tid, vilket inte är särskilt konstigt då allt mer information numera förmedlas i ljud och video, men trots allt ofta behöver vara tillgänglig i text.

Förkunskaper: Gott öra och bra språkförmåga.

Meriterande: Snabba fingrar och kunskap om transkriberingsnormer.

Möjligheterna är stora då det ofta är möjligt att börja direkt utan några förkunskaper. Men du kommer att märka att den som är snabb och effektiv kommer att vara mer efterfrågad. Därför lönar det sig på sikt att anstränga sig för att hela tiden förbättra sin skrivhastighet och språkförmåga. Turligt nog sker detta i stort sett automatiskt i takt med att man arbetar.

När du kommer i kontakt med mer professionella jobbmöjligheter så kommer du även att lägga märke till att det ibland förväntas att du följer vissa normer och standarder. Särskilt då det i många sammanhang förväntas att det som transkriberas inte bara anges ordagrant, utan även så att ursprungsmaterialets egenart framgår. Därför finns det vissa förhållningssätt gällande dialekter, betoning och så vidare. Lär dig dessa och möjligheterna blir enorma.

14. Databearbetare – Hantera stora mängder information

En databearbetare arbetar med helt sonika med att mata in data. I detta hänseende åsyftar data ordets språkliga mening vilket är det samma som information. Det kan handla om att man får en lista över adresser som måste matas in i en särskild databas. Även om det kanske låter komplicerat så bör man komma igång att det numera finns lättanvända gränssnitt för i stort sett alla system. Därför är det i praktiken sällan svårare än att fylla i kolumner i ett kalkylark.

Förkunskaper: Grundläggande datorvana.

Meriterande: Kunskaper om databashantering.

Som databearbetare är det din uppgift att se till att information på ett korrekt sätt förflyttas från ett medium till ett annat. Därför är kraven på noggrannhet och saklighet stor. Då det i många fall handlar om väldigt stora datamängder så är det avgörande att du klarar av att håla ett högt temp utan att det sker någon förvanskning i processen. För i slutändan är det faktiskt du som behöver se till att allting blir som det ska, och det är sällan realistiskt att korrekturläsa en enorm mängd information. Att det blir rätt redan från början är vad som kännetecknar en bra databearbetare.

15. Testpilot – Kom i kontakt med de senaste produkterna

Testpilot kanske låter som någon vars uppgift det är att testflyga de senaste flygplanen. Men i detta sammanhang handlar det om någon som testar olika produkter och tjänster, för att företag ska få insikt i vad som kan förbättras och vad som bör förändras. Det är ett spännande arbete som ger dig möjligheten att ta del av det allra senaste produkter.

Förkunskaper: God språkförmåga.

Meriterande: Engagemang och saklighet.

Det finns egentligen ingen gräns för vad man får testa. Ofta handlar det om hemelektronik, men även nya livsmedel, webbtjänster och allt där i mellan. På senare tid har det blivit vanligt att man istället för ersättning får behålla produkten som man testar. Det har gjort att möjligheterna till god intjäning har blivit lite sämre än de tidigare var.

Låt dig däremot inte misströsta. Som testpilot får du erfarenheter om ett stort antal produkter och tjänster, i många fall har du chansen att få gratisprodukter. Så om du ser det som ett spännande sidoarbete är det i de flesta fall hur som helst värt mödan.

16. Virtuell assistent – Bli digital sekreterare

En virtuell assist är i princip en sekreterare som aldrig närvarar i fysisk form. Det betyder att du som virtuell assistent axlar ett flertal uppgifter att väldigt varierande natur. Dina faktiska arbetsuppgifter beror i stor utsträckning på vem, eller vilka, du arbetar för. Därför är det höga krav på effektivitet och flexibilitet. Förvänta dig att ta hand om allt i från resebokningar till att granska mejl.

Förkunskaper: Goda språk- och organiseringsförmågor.

Meriterande: Tidigare erfarenheter som sekreterare eller assistent.

I de flesta fall så kommer du att arbeta för företag och ansvara för att säkerställa att deras planerade uppgifter utförs så smidigt som möjligt. Inte sällan får man som personlig assistent ansvara för ett företags förehavanden på en viss marknad. I ditt fall skulle det innebära att du ansvarar för kontakten med svenska kunder, myndigheter och så vidare. Men de exakta arbetsuppgifterna kommer variera stort. Och även om det periodvis kommer att vara hektiskt så är det oerhört utmanande.

17. Webbdesigner – Skapa andras virtuella identitet

Som webbdesigner är det ditt jobb att se till att hemsidor är både snygga och användarvänliga. Det är ett utmanande jobb som kräver att man har koll på de senaste idéerna om funktionell webbdesign. Du måste absolut inte vara vare sig en programmerare eller ett datorgeni. I många fall är det mycket mer värt att ha ett öga för det estetiska.

Förkunskaper: Datorvana samt en känsla för layout och användarvänlighet.

Meriterande: Kunskaper om HTML5, CSS, PHP, Javascript, WordPress och liknande.

Vi kommer inte hymla med faktumet att webbdesign på senare tid har blivit en mer komplicerad syssla än tidigare. Mycket beror på att många av de förhärskande standarderna nyligen har revideras, och företeelser så som responsiv och mobilvänlig design har blivit ett måste. Som webbdesigner är det därför numera ditt jobb att se till att hemsidorna är smidiga att använda på såväl datorer som surfplattor och mobiltelefoner.

Med tiden kommer du få allt mer omfattande och prestigefyllda uppdrag. Ser du till att bli efterfrågad så kommer du även att få väldigt välbetalda jobb. Du kommer däremot att behöva ansträng dig för att sticka ut ur mängden. Se därför till att utveckla din egen stil och särprägel så att du har något speciellt att erbjuda.

18. Svara på undersökningar – Enkäter på dina villkor

Att låta folk svara på undersökningar, eller så kallade enkäter, är ett sätt för företag och myndigheter att få bättre förståelse för vad kunder, användare och brukare efterfrågar. Inom forskningsvärlden är det även ett sätt att samla tillräckligt stort underlag för att dra slutsatser om människors vanor och beteenden. För att se till så att svaren är många och av hög kvalitet erbjuds ersättning.  Hur mycket du tjänar beror helt och hållet på hur många undersökningar du väljer att besvara.

Förkunskaper: Inga.

Meriterande: Stort engagemang och hög aktivitet.

I de flesta fall så profileras mottagarna av enkäter. Vad detta betyder är att de riktar sig till en viss grupp. Därför får man nästan alltid fylla i en profil innan man börjar besvara enkäter. Där anger du hur gammal du är, vilket område du bor i och lite om dina intressen. På så sätt kan företag välja att särskilt rikta sig till dig om du motsvarar deras idealkund.

Ofta så tillhandahålls undersökningar via det som kommit att kallas för paneler. Då det inte finns någon gräns för hur många paneler man kan delta i så är det bara att registrera dig hos så många som möjligt. Då kommer du få väldigt stora chanser att säkerställa betydande sidoinkomster. Bäst av allt är att du själv väljer när, var och hur du vill besvara dina enkäter.

19. Fotograf – Visa världen ur dina ögon

Som fotograf har man som mångfacetterade uppgifter. Det kan handla om allt i från att fånga det som är och framhäva det som någon vill se till att lägga fokus på det som andra inte märker. Men hur man än vrider och vänder på det hela så handlar det alltid om att fånga saker på bild. För att bli fotograf behöver du absolut inte den senaste eller bästa fotoutrustningen, och inte heller behöver du flera års erfarenhet. Tvärt om kan vem som helst försöka slå sig in på marknaden.

Förkunskaper: Grundläggande redigeringsförmåga och kamera.

Meriterande: Professionell utrustning.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar som fotograf. Vissa väljer att erbjuda sina tjänster direkt, som t.ex. bröllopsfotograf, medan andra väljer att erbjuda sina bilder till försäljning på några av de befintliga marknadsplatserna. Numera är det även vanligt att erbjuda färdigpaketerade produkter med foto och ram. I många fall har du stora möjligheter att tjäna pengar på det du fotograferar i din egen närmiljö.

Värt att poängtera är att det numera finns ett enormt utbud på bilder. Och det är inte säkert att dina bilder blir efterfrågade per automatik. Se därför till att verkligen tydliggöra vad som gör att dina bilder sticker ut ur mängden. Många väljer att ha en egen hemsida där de visar just vad som gör deras foton unika.

20. Livsstilscoach – Inspirera andra

Aldrig förr har efterfrågan på livsstilscoacher varit så stor som nu. Även om det finns väldigt likheter mellan att vara coach och att erbjuda terapeuttjänster så är det samtidigt något helt annorlunda. Som livsstilscoach är det ditt jobb att säkerställa att dina klienter får möjligheten att utvecklas i den riktning som de önskar. Därför måste du vara flexibel, lyhörd och verkligen anstränga dig för att förstå vad det är som de efterfrågar.

Förkunskaper: Förstående och välstrukturerad person.

Meriterande: Högre utbildning inom kost eller psykologi.

Du kommer att få hjälpa till att strukturera allt i från folks vardag till hur de ska förhålla sig till särskilda skeden i ditt liv. Ibland kommer du att behöva vara den förebild som de behöver för att ta nästa steg i livet. Därför är det väldigt viktigt att du lever som du lär. Man kan även säga att livsstilscoachning handlar om att erbjuda en fast punkt och en identitet som andra kan låta sig inspireras av.

För att du ska lyckas är det en bra idé att dra nytta av dina egna styrkor och förmågor. Försök inte att förespråka en livsstil som du själv inte vet är hållbar. Se istället till att skicka ut den positiva energi som kommer från ditt eget sätt att leva och de saker som du vet gör bra skillnad.

21. E-handlare – Sälj produkter du själv vill köpa

Som e-handlare kommer du att sälja saker via digitala kanaler. Ofta så har man sin egen webbshop, men numera är det även vanligt att använda sig av sociala medier för såväl marknadsförings som direktförsäljning. De skadar inte heller att förlita sig på traditionella medier för att etablera sin närvaro. Du väljer själv om du vill sälja dina egna produkter eller vara återförsäljare. Viktigast är att ha en tydlig idé om vad det är som du vill marknadsföra. Om man hittar en nisch så kommer kunderna ofta av sig själva.

Förkunskaper: Kunskap om e-handel och startkapital.

Meriterande: Engagerade investerare och brett kontaktnät.

För att komma igång så behövs egentligen inte mer än något att sälja. En bra idé är att satsa på produkter som du verkligen bryr dig om. Om du själv uppskattar och använder dem så är chanserna större att dina kunder även kommer att göra dig. Hur mycket kapital som krävs för att komma igång beror mycket på vad du planerar att sälja. Krävs det inköp för att komma igång så kan det vara en bra idé att söka utomstående kapital. Har du en stark idé är chanserna stora att det finns villiga investerare.

Så kallad drop shipping är en särskilt förgrening inom e-handeln som har kommit att bli väldigt populär. Vad detta innebär är att man själv inte har något varulager, utan betalar någon annan för lagerhanteringen. Med detta upplägg kan du i många fall bedriva e-handel utan att behöva investera lika mycket i själva varuhanteringen.

22. PEN-testare – Se till att systemen är säkra

I Sverige så är PEN-testare ett i princip helt okänt begrepp. Vad det åsyftar är en person som utför så kallade penetrationstester där man kontrollerar huruvida ett datorsystem är mottagligt för oauktoriserad åtkomst. Ibland kallas för även för etisk hacking. Då det sker med hjälp av tillstånd från den som driver systemet i fråga så är det ett lagligt sätt att bidra till ökad internetsäkerhet.

Förkunskaper: Datorvana och förståelse för nätverkstjänster och operativsystem.

Meriterande: Utbildning inom datorer och säkerhet.

För att du ska komma igång med penetrationstestning så är det viktigt att du har en viss förståelse för hur datorer interagerar via internet. Du behöver absolut inte ligga på högsta möjliga tekniska nivå, men det är helt klart en förutsättning att du känner till avgörande nyckelbegrepp så som portar, exploits och servrar för att du ska kunna fullgöra dina uppgifter.

Numera finns det turligt nog väldigt enkla guider för hur man kommer igång. Och tack vare förkonfigurerade operativsystem likt Kali Linux kan de flesta komma igång utan några egentliga förkunskaper. Kom ihåg att alltid ha tillstånd från den som driver det nätverk, eller den dator, som du utvärderar. Annars riskerar man att hamna i juridiska svårigheter.

Som PEN-testare har du möjligheten att bespara företag miljonbelopp då det årligen uppstår enorm ekonomisk skada till följd av dataintrång. Därför finns det även en hel del pengar att tjäna. Efter att du med framgång har haft några klienter så kommer du snabbt märka att du blir eftertraktad.

23. Valutahandel – Tjäna pengar på pengar

Valutahandlar handlar om att använda valutor till ekonomisk fördel. Då valutor ständigt växlar i värde så kan man använda deras uppgång och fall till att tjäna pengar. En gammal traditionell princip är att köpa lågt och sälja högt. Ett vanligt påstående är att det krävs pengar för att tjäna pengar, och i viss utsträckning är det sant. Därför kan du behöva hålla på ett tag tills dess att bollen kommer i rullning. Därefter brukar pengarna ofta växa i proportion till vad man satsar.

Förkunskaper: Startkapital

Meriterande: Bakgrund inom ekonomi och investeringar.

Även om det i många fall är möjligt att syssla med valutahandel hos många av de traditionella storbankerna, så är det ofta mer gynnsamt att använda sig av särskilda investeringssajter. Något som man alltid bör hålla i åtanke är att det inte finns några garantier när det kommer till valutahandel. Går du med förlust så är det dina egna pengar du förlorar. Därför bör du aldrig satsa mer än du känner dig bekväm med att förlora.

Då det numera finns tillgång på ett enormt antal valutor så är det viktigt att ha en känsla för vilka valutor man bör spekulera i. Ett vanligt påstående är att en valutas värdering är ett uttryck för hur stort förtroende det finns för landet. Som nybörjare kan det därför vara en bra idé att undvika de lågt värderade valutorna.

24. Mikroarbetare – Tjäna på små korta jobb

Mikroarbete är en väldigt ny företeelse som på ett intressant sätt sammanfattar i princip alla jobbmöjligheter som finns på internet. Det handlar nämligen inte om en specifik arbetsuppgift, utan snarare om ett stort antal olika uppgifter i tät följd. När man väljer att ta ett mikrojobb får man nämligen i uppgift att utföra ett jobb på viss tid till viss betalning. Därför har man möjligheten att tjäna bra pengar så länge man lyckas hålla tempo.

Förkunskaper: Varierar beroende på arbetstillfälle.

Meriterande: Effektivitet och flexibilitet.

Vilken sorts mikrojobb som passar dig kommer helt och hållet att bero på dina egna förkunskaper. Man har att välja mellan allt i från datainmatning till programmering och översättning. I många fall dyker det även upp oerhört nischade arbetstillfällen som kräver spetskunskap inom ett visst område. Generellt sett så kan man förvänta sig att man tjänar mer pengar desto mer krävande jobbet är.

Många har kommit att uppskatta den stora frihet som kommer med mikrojobb. Man har inget ansvar som sträcker sig bortom att utföra den specifika arbetsuppgift som man har åtagit sig. Därefter väljer man själv om man vill ta en paus eller ett nytt jobb. Klarar du av att ta hand om flera jobb per dag så kan du tjäna betydande pengar.

25. Reseplanerare – Bjud andra på unika upplevelser

Att resa är alltid populärt. Oavsett om det handlar om att utforska närmiljön eller bege sig till fjärran vidder så väljer allt fler personer att resa så fort tillfället faller på. Som reseplanerare är det ditt jobb att se till så att personers resor blir precis som de tänkt sig. Vilka arbetsuppgifter du kommer att ha beror väldigt mycket på vad som efterfrågas. Därför bör du vara beredd på allt ifrån att ordna helhetslösningar till att ge enstaka tips om sevärdheter.

Förkunskaper: Bra organiseringsförmåga och tydligt språk.

Meriterande: Turismutbildning.

Även om det är meriterande att du har en bakgrund inom turism så är det långt i från en nödvändighet. Det är mycket viktigare att du tar dig tid att läsa på om området i fråga. I många fall är personliga reseplanerare högt eftertraktade. Och om du ser till att alltid förstå dina kunders önskemål så kommer du på sikt att bygga upp hög renommé som gör att du blir eftertraktad.

26. Personlig tränare – Bidra till bättre hälsa

Träning har nog aldrig varit så populärt som idag. Allt fler personer väljer träning som såväl karriär som nöje. Detta har gjort att efterfrågan på personliga tränare är oerhört hög. Men det har även resulterat i att det numera är allt större förväntningar på vad en personlig tränare har att erbjuda. Om du ger dig in i branschen bör du därför vara beredd på att verkligen anstränga dig. Det är verkligen ett belönande jobb och du kommer att märka att dina klienter blir otroligt entusiastiska över framsteg.

Förkunskaper: Träningsbakgrund.

Meriterande: Utbildning inom fysiologi, sportmedicin eller rehabilitering.

Som personlig tränare är det din uppgift att ta reda på vad en person har för ambitioner med sin träning. Och därefter se till att den uppfyller dem utifrån en realistisk målsättning. Numera efterfrågas även en helhetsutvärdering där man fastställer personens kroppstyp, allmänna hälsotillstånd och förutsättningar för framgång.

Många personliga tränare samarbetar med testinstitut där man genom att skicka in prover på ett objektivt sätt fastställer närings- och vitaminnivåer. På så sätt kan man erbjuda såväl ett individualiserat kostprogram som ett effektivt träningsprogram. Var beredd på att som personlig tränare behöva hänga med i utvecklingen för att kunna erbjuda modern och aktuell hjälp.

27. Säkerhetskonsult – Gör världen tryggare

Som säkerhetskonsult är det ditt jobb att individualisera rekommendationer avseende allt som har med säkerhet att göra. Såväl på system- som personnivå. Numera är säkerhet en viktig sak för i princip alla företag, och därför är det stor efterfrågan på personer som på ett sakligt sätt och ur ett utomstående perspektiv kan utvärdera förutsättningarna för just säkerhet.

Förkunskaper: Datorvana och systemförståelse.

Meriterande: Utbildning som systemvetare eller ingenjör.

Exakt vad som kommer att krävas av dig varierar väldigt mycket utifrån vilka du väljer att arbeta för. Även om säkerhetskonsult ofta förknippas med just datorsäkerhet så handlar det i lika stor utsträckning om att fastställa rutiner för säkerhet i verkliga livet. Därför behöver du vara väldigt helhetsorienterad och förstå vad säkerhet betyder på samtliga tillämpliga nivåer.

Det är ett både krävande och tillfredsställande jobb med väldigt många utmaningar. Du kommer att behöva vara såväl objektivt sett kunnig som personligt engagerad. Dina klienter kommer att efterfråga såväl ditt formella kunnande som dina egna erfarenheter.

28. Korrekturläsare – Se till att allt är rätt

Som korrekturläsare är det ditt jobb att se till så att saker och ting är språkligt korrekta. Efterfrågan på sakliga och effektiva korrekturläsare är väldigt stor inom alla branscher där grammatiken måste hålla hög nivå, och där det är väldigt viktigt att förmedla rätt information. Det finns enorma möjligheter att jobba utifrån eget schema, och det är oftast ens egen effektivitet som avgör hur stor fritid man kommer att ha.

Förkunskaper: Bra skriftspråk.

Meriterande: Språkutbildning.

Ofta så skiljer man på allmän och teknisk korrekturläsning. Allmän korrekturläsning gäller texter som är skönlitterära eller beskrivande. Teknisk korrekturläsning avser texter som innehåller komplicerat fackspråk. Det sistnämnda kräver i många fall särskild kompetens inom det område som texten berör. Har du kunskaper inom ett specifikt område har du därför stora möjligheter att få såväl allmänna som tekniska korrekturläsningsjobb.

Kom ihåg att dina möjligheter till framtida jobb kommer att vara avhängiga huruvida du faktiskt presterar. Därför är det väldigt viktigt att undvika slarvfel. Kontrollera gärna saker och ting fler än en gång. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

29. Sociala medier-koordinator – Var företagets ansiktet utåt

Numera så måste man som företag vara tillgänglig på sociala medier. Det förväntas helt enkelt. Därför har många företag och myndigheter valt att storsatsa på sociala medier för att kunna möta kunder, användare och brukares förväntningar. Därför har man sett en ökad efterfrågan på personer som på ett effektivt sätt koordinerar all verksamhet på sociala medier.

Förkunskaper: Dator- och internetvana.

Meriterande: PR-utbildning och erfarenhet av att driva grupper på sociala medier.

Som koordinator är det din uppgift att se till att rätt identitet och värdegrund förmedlas genom de sociala medier som din arbetsgivare är aktiv på. Ofta så behöver du se till att allt löper smidigt, göra regelbundna inlägg och även skriva snabba svar på de lite mer allmänna frågorna. Du administrerar helt enkelt sociala medier åt dina arbetsgivare.

Om du väljer att frilansa som koordinator kan du i många fall ha flera arbetsgivare samtidigt. Och då kommer din simultanförmåga verkligen att ställas på prov. Men det skapar unikt stora möjligheter till regelbunden intäkt. Då de flesta av oss har omfattande erfarenheter av sociala medier behöver du aldrig vara orolig för att inte vara kvalificerad.

30. Ekonomiassistent – Se till att räkenskapernas stämmer

Som ekonomiassistent kan du komma att arbeta med såväl personers privatekonomi som företags räkenskaper. Därför är det viktigt att du är disciplinerad och är bekant med relevanta standarder, normer och god bokföringssed. Även om många som utför denna sorts arbete har särskild utbildning så är det absolut inte ett krav. Särskilt inte om man arbetar som privatekonomisk rådgivare.

Förkunskaper: Kunskaper om bokföring och redovisning.

Meriterande: Bakgrund som ekonom eller revisor.

Hur just dina arbetsuppgifter kommer att se hur lär i stor utsträckning variera utifrån vilken sorts kunder du får. Förbered dig därför på utmanande åtaganden där det är din egen disciplin och strukturförmåga som avgör huruvida du når framgång. Är du inte redan bekväm med att hantera bokföring så är det en bra idé att du gör dig bekant med vad som förväntas när man hanterar andras ekonomi. Kraven är alltid större om man har att göra med stora företag. Kom ihåg att det för vissa sorts ekonomiarbeten krävs att du är certifierad revisor. Därför bör du vara försiktig med att ta på dig jobb som har att göra med, exempelvis, aktiebolags ekonomi.

31. Eventplanerare – Gör saker oförglömliga

Som eventplanerare är det din uppgift att säkerställa så att ett event blir exakt i enlighet med de förväntningar som finns. Och gärna lite bättre. Exakt vilken sorts events du kommer att få planera kommer att bero på vilka kunder du får. Men du kan förvänta dig allt i från företagshändelser till privata tillställningar så som bröllop och barndop.

Förkunskaper: God planeringsförmåga.

Meriterande: Tidigare planerade framgångsrika events och stort kontaktnät.

Många har kommit att efterfråga upplevelser som man minns för livet. Och många vill säkerställa att födelsedagar, invigelser och så vidare blir något alldeles speciellt. Därför har det nog aldrig varit så stor efterfrågan på eventplanerare som det är nu. Då du kommer att få arbeta utifrån eget schema så är det upp till dig att planera när och hur du vill arbeta. Men du kommer ständigt behöva sträva efter att leva upp till dina klienters förväntningar, och alltid överträffa dig själv.

En spännande sak med just eventplanering är att man efter några framgångsrika event kommer att märka att resultatet faktiskt är reklam för din verksamhet. I takt med att ryktet sprider sig kommer du inom kort att få allt fler jobb.

32. Djurskötare – Ta hand om djuren när andra inte kan

Som djurskötare kommer du att under en kortare eller längre period ansvara för andra personers djur. Det kan handla om allt i från en kortare promenad till långvarig skötsel när ägaren reser bort. När man har att göra med djur så är det av enorm vikt att man håller hög nivå av seriositet och verkligen axlar det förtroende som man får.

Förkunskaper: Tålamod och noggrannhet.

Meriterande: Erfarenheter av djurvård.

Dukommer att behöva hålla koll på djurets hälsa och även vara medveten om vaccinationer, mediciner, särskilt foder och annat som hör därtill. Då du kommer att arbeta med många olika djur så är det viktigt att du är lyhörd på djurens behov och respekterar deras personlighet. Djurens ägare kommer även att vara fullt medvetna om hur mycket ansvar som läggs i dina händer. Överväg även att skaffa en särskild försäkring som täcker det oförutsedda.

33. Peer-to-peer-lån – Låna ut pengar på dina villkor

Peer-to-peer-lån åsyftar den sorts lån där pengarna vandrar mellan två privatpersoners händer snarare än mellan en bank och en privatperson. Det innebär du till viss ränta väljer att låna ut pengar till en annan privatperson. Räntan tillfaller dig som lånar ut pengar, med avdrag för den provision som tjänsteförmedlaren tar ut.

Förkunskaper: Pengar att låna ut.

Meriterande: Kunskap om investeringar.

I tider då lån ofta är en nödvändighet för att vardagen ska fungera så har det dykt upp en del olika alternativa lånemöjligheter. Speciellt då förtroendet för storbankerna har kommit att försämras. En av dessa låneformer är just peer-to-peer-lån. Du väljer själv hur mycket pengar du vill låna ut, och kan ibland även bestämma räntesats. Det är ett smidigt sätt att tjäna pengar med förhållandevis låg risk. Men kom ihåg att det inte är säkert att du har möjlighet att få tillbaka pengarna om den skyldige väljer att inte återbetala.

34. Produktrecensent – Skriv om de bästa produkterna

Som produktrecensent kommer du att utvärdera produkter. Det kan handla om produkter som du själv har testet, eller som du utvärderar utifrån den information som finns tillgänglig på nätet. Produktrecensenter efterfrågas av såväl företag som enskilda personer som driver testsajter. Det är ett utmanande och varierande arbete som sätter din språkliga förmåga på prov.

Förkunskaper: Bra skriftspråk.

Meriterande: Erfarenheter som testpilot.

När du recenserar kommer du att ställas inför utmaningen att på ett både objektivt och samtidigt säljande sätt presentera olika produkter. Då anledningen till att du recenserar varierar måste du ha förmågan att kunna vinkla recensionen på ett sätt som passar den person som du skriver åt. Det är en ofta stor utmaning, men om du lyckas kommer du garanterat att bli efterfrågad.

35. Återförsäljare – Sälj det som efterfrågas

Som återförsäljare kommer du att köpa in stora partier av produkter som du sedan säljer till ett pris som överstiger inköpspriset. Mellanskillnaden är din vinst. Ofta är det en bra idé att hitta en lucka i marknaden avseende produkter som är efterfrågade men helt enkelt inte är tillgängliga. Lyckas man med det så finns det egentligen inga gränser för hur mycket man kan tjäna.

Förkunskaper: Kapital.

Meriterande: Erfarenheter från e-handel.

Ofta så är det svåraste med att bli återförsäljare att hitta en bra idé. Särskilt i tider då det ibland verkar som att allt redan finns att köpa. Spendera därför lite extra tid på att fundera över vad du själv vill köpa, men som kanske inte är så lättillgängligt. När du väl har hittat en bra idé så kan du behöva säkerställa tillräckligt med kapital för att sjösätta idén. Då kan du behöva kontakta investerare om du inte själv har tillräckligt med kapital att komma igång.

36. Skönhetsvård – Plocka fram skönheten i andra

Skönhetsvård är intressant nog en av de snabbast växande branscherna. Därför finns det enorma möjligheter att tjäna riktigt bra med pengar. Särskilt om du har kunskaper och erfarenheter som är i stor efterfrågan. Det behövs absolut inga särskilda erfarenheter för att komma igång, men man kan med fördel utbilda sig inom de områden där efterfrågan är som störst.

Förkunskaper: Erfarenhet av skönhetsvård.

Meriterande: Utbildning inom skönhetsvård.

En stor fördel med skönhetsvård är att man har möjlighet att öppna salong i sin bostad. Man behöver absolut inte ordna med lokalhyra och andra saker som innebär onödiga utgifter. Det gör att du kan komma igång utan att behöva göra massa nyinköp och kan kanalisera allt du tjänar till redan och skär intäkt. Fundera noggrant på vilken sorts skönhetstjänster som folk efterfrågar. Och se i vilken du kan tillhandahålla dem.

37. Ombud – Ta hand om andras administration

Vi lever i väldigt föränderliga tider. Personer flyttar och ändrar levnadsmönster på löpande band. Sedan länge är det samhälle där man föddes och växte upp på en och samma plats borta. Därför är det många som behöver hjälp med att hantera vardagsärende, då de inte alltid är hemmastadgade i hur saker och ting fungerar. Som ombud är det ditt jobb att göra ärenden, vara myndighetskontakt och säkerställa att saker sker på rätt sätt.

Förkunskaper: Goda samhällskunskaper.

Meriterande: Utbildning inom statsvetenskap eller juridik.

Att vara ombud är ett mångfacetterad jobb där man aldrig riktigt vet vad man har att förvänta sig. Det kan handla om allt i från att sköta postärenden till att vara mellanhand vid kontakt med myndigheter. Därför är det viktigt att du har goda språkkunskaper samt förståelse om svensk förvaltning.

38. Författare – Skriv och publicera

Egentligen behövs väl ingen förklaring gällande vad man gör som författare. Man skriver helt enkelt. Men numera så är man inte begränsad av var sig förlag eller publikationskrav. Vill man ge sig in i branschen så är det bara att skriva. Tack vare den stora utbredning av e-böcker kan man utan problem själv ta hand om distribution och försäljning.

Förkunskaper: Bra språk.

Meriterande: Vana att hantera stora texter.

Det finns ett påstående som säger att handling är författarens bäste vän. Och med det menar man att man ska skriva istället för att fundera på vad man ska skriva. Om ser till att ha som rutin att varje dag sätta sig och skriva, utan att oroa sig för framtida redigering och korrigering, så kommer man snabbt uppleva att man har skrivit sin första bok. Redan idag kan du börja din resa mot ett författarskap.

39. Kryptovalutor – Använd dem till din fördel

Kryptovalutor är en av vår tids mest omvälvande ekonomiska företeelser. Aldrig tidigare har det dykt upp valutor som inte kontrolleras och utfärdas av stater och myndigheter, utan som kan hanteras av vem som helst. Detta har öppnat dörrarna för en hel del, däribland stora möjligheter att tjäna pengar. Med kryptovalutor kan du tjäna pengar via endera spekulering eller så kallad mining.

Förkunskaper: Datorvana och känsla för investeringar.

Meriterande: Erfarenheter av aktie- och valutahandel.

Medan mining innebär att med hjälp av datorkraft skapa nya mynt, så innebär spekulering att sälja och köpa vid fördelaktiga tillfällen. Mining har blivit mycket svårare på senare tiden då konkurrensen har blivit hårdare, men att spekulera är däremot fortfarande lika enkelt som det alltid ha varit. Därför har du stora möjligheter att tjäna pengar på kryptovalutor så länge du har ett litet startkapital. Saknar du startkapital så får du däremot anstränga dig lite extra mycket.

40. Uthyrningskonsult – Hjälp folk att hyra ut

Som uthyrningskonsult är det ditt jobb att se till att de som hyr ut rum eller bostad får så mycket valuta som möjligt för pengarna. Det kan handla om att hjälpa dem locka kunder till att se till att de har nödvändiga försäkringar och att hyreskontraktet är som det ska. Du avgör själv vilka konsulttjänster du vill erbjuda, och du kan med fördel använda dina egna bostadserfarenheter för att se till att allt blir så bra som möjligt.

Förkunskaper: Goda insikter i marknaden för uthyrning.

Meriterande: Mäklarutbildning.

Det är oerhört populärt att turista, vilket har gjort att efterfrågan på hyresbostäder är väldigt stor. Som konsult kan det bli ditt jobb att se till att den som hyr ut till turister har den inredning och den tillgänglighet som förväntas. Denna sorts konsulttjänster har ibland slentrianmässigt kommit att kallas för att vara AirBnb-konsult, med anspelning på denna omåttligt populära bostadsförmedlingstjänst.

Men det är inte bara till turister som bostäder hyrs ut. Att hyra ut inredda bostäder har en samtida företeelse som ökar i popularitet. Som uthyrningskonsult kan det bli ditt jobb att utvärdera vad som kan förbättras för att den som flyttar in ska ha allt som behövs. Endast fantasin sätter gränser.

41. Inredare – Hjälp andra inreda som de vill

Som inredare har du som uppgift att både förädla folks egen stil och inspirera dem att våga testa något nytt. Du har möjligheten att hjälpa dem tillämpa såväl de senaste inredningsstilarna, som att se till att de tar steget till att låta inredningen skapa deras drömhem. I många fall efterfrågas inredare som vågar uppmuntra till nytänk utan att vara fast i gamla banor.

Förkunskaper: Ett öga för inredning.

Meriterande: Bakgrund inom design.

Att jobba som inredare är ett givande arbete och du kommer att få tal del av mycket positiv energi. När folk väljer att kontakta en inredare så är det alltid med glada intentioner och en vilja att förbättra. Även om det ofta handlar om privatpersoner så är det inte ovanligt att företag numera anlitar inredare inför planering av såväl montrar som kontorsutrymmen.

42. Privatdetektiv – Ta reda på det hemliga

Som privatdetektiv är det ditt jobb att dokumentera och kartlägga folks aktiviteter i såväl verkliga livet som på internet. Men var försiktig så att det inte gör intrång på deras rätt till privatliv. Det är ett riskfyllt yrke som kräver en finstilt känsla för var gränserna går. Och du kommer aldrig riktigt kunna vara säker på vad din arbetsgivare har för intentioner.

Förkunskaper: Datorvana och god kännedom om offentlighetsprincipen.

Meriterande: Utbildning inom polisväsendet eller juridik.

Trots att uttrycket privatdetektiv ofta för tankarna till gamla filmer så är det ett yrke som är i ständigt hög efterfrågan. Ett stort antal personer anlitar numera privatdetektiver för att ta reda på mer om allt i från sina livspartners till gamla skolkamrater och potentiella affärspartners.

Med Sveriges utbredda offentlighetsprincip är det ofta väldigt enkelt att ta reda på saker om andra personer. Informationen är egentligen bara ett samtal eller ett mejl bort. Om du förenar denna möjlighet med en god förmåga att navigera internet så kommer du snabbt bli väldigt eftertraktad som privatdetektiv.

43. Kostrådgivare – Hjälp andra att äta bättre

Som kostrådgivare har du i uppgift att hjälpa människor få ut det mesta av sin kost utifrån plånbok och förmågor. Du kommer även att behöva vara inspiratör och dela med dig av din egen glädje och entusiasm för bra och passande kost. Något som är väldigt eftertraktat är kostrådgivare som lyckas med konststycket att omvandla befintliga kostvanor till hälsomässiga alternativ utan att ändra allt för mycket i val av råvaror och rätter.

Förkunskaper: Ett intresse för kost och träning.

Meriterande: Utbildning inom kost eller fysiologi.

Numera dyker kostrådgivare upp på många olika ställen. I många fall förväntas det finnas en rådgivare på plats. Med den enorma tillgänglighet som internet innebär har du däremot väldigt chanser att jobba som kostrådgivare hemifrån, oavsett om du väljer att sköta det hela som egenföretagare eller i samarbete med ett företag.

Du bör vara beredd på en stor utmaning då det förväntas att du är förstående för människors kostval samtidigt som du uppmuntrar till bättre kost. Det kräver en särskild balans som inte alla klarar av att hålla. Men lyckas du kommer du definitivt att bli en populär kostrådgivare.

44. Stödperson – Hjälp till när det behövs som mest

Som stödperson är det din uppgift att vara den stöttepelare som många saknar. Utan att vara dömande eller värderande så ska du se till att din person som du stöttar kan växa som person och klara av de saker den inte trodde. Numera är det väldigt många som väljer att ha en stödperson då det är ett enkelt sätt att alltid ha tillgång till en personlig kontakt som hjälper till att se till att man håller rätt väg i livet.

Förkunskaper: Erfarenheter som assistent eller rådgivare.

Meriterande: Socionomutbildning.

Det finns många fördomar om vem som vill ha, eller behöver, en stödperson. Men sanningen är att det är hett eftertraktad av ett stort antal personer. Inte minst bland kändisar som letar efter ett sätt att hålla fötterna på jorden. Därför har du som stödperson möjligheten att jobba med ett stort antal olika personer. Så länge du klarar av att hålla fokus på ditt uppdrag och vara det stöd, eller den förebild, som personen i fråga söker så kommer det att vara ett givande yrkesval.

45. KBT-terapeut – Hjälp folk till strukturell förändring

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett sätt att med små förändringar uppnå stora resultat. Som KBT-terapeut är det ditt jobb att hjälpa människor att på ett strukturerat sätt ta successiva steg mot förändring. Men det är långt i från en slumpmässig process. Tvärt om finns det etablerade normer för hur man arbetar inom KBT. Ofta handlar det om att sätta fingret på vad som personen vill förändra, och därefter etablera scheman och rutiner.

Förkunskaper: Erfarenhet av gängse KBT-protokoll och rutiner.

Meriterande: Utbildning inom kognitiv beteendeterapi.

Om du planerar att arbeta som KBT-terapeut är det viktigt att du har förståelse för arbetssättet. Du behöver absolut inte ha en formell utbildning, men det är helt klart viktigt att du arbetar enligt de normer som finns. I de flesta fall är det enkelt att komma igång då det finns tydliga mallar för arbetssättet. Det är ett känsligt yrkesval då folk kommer att bokstavligen lägga sina liv i dina händer. Därför är det viktigt att du känner dig redo att axla ansvaret.

46. Utredare – Ta reda på, sammanställ och presentera

Som utredare är det ditt jobb att på ett strukturerat sätt sammanställa den information som krävs för att besvara den fråga som din arbetsgivare har. Det kan handla om allt i från vad som krävs för att lansera en viss tjänst till förutsättningarna för omvandla verksamheten till en viss bolagsform. Ibland handlar det även om avsevärt mycket enklare frågeställningar.

Förkunskaper: Strukturerad person och bra skriftförmåga.

Meriterande: Utbildning inom statsvetenskap eller juridik.

Om du väljer att arbeta som utredare så kommer du få en stor utmaning gällande att leta information, sammanställa den och presentera den på ett sätt som är lättillgängligt, språkligt korrekt och sakligt. Det är absolut ingen nödvändighet att du har en akademisk bakgrund. Men ofta så underlättar det när man ska bearbeta större mängder information. Utredare är i stor efterfrågan av allt i från enskilda personer till företag och myndigheter.

47. Barnvakt – Vakta det viktigaste som finns

Som barnvakt kommer du att ansvara för ett eller flera barn under längre eller kortare tid. Det klassiska scenariot är att man som förälder behöver en barnvakt under en kortare period då man vill göra något där barnen helt enkelt inte kan närvara. Jobbet ställer högra krav när det kommer till ansvar och förtroende. Ofta förväntas att du har ett aktuellt utdrag ur straffregistret.

Förkunskaper: Prickfritt leverne och ansvarsfull person.

Meriterande: Utbildning inom vård och omsorg.

När du väljer att vara barnvakt så tar du på dig ansvar för något som ofta är det viktigaste i människors liv. Därför bör du verkligen fundera på huruvida du känner dig bekväm med den nivån av ansvar. Många väljer att falla tillbaka på egna erfarenheter som föräldrar, eller utbildning inom omvårdnad. Man kan definitivt vara barnvakt trots att man saknar dessa saker. Men det är bara en själv som kan avgöra huruvida man är redo.

48. Aktiehandel – Dra nytta av uppgångar och nedgångar

Aktiehandel är det klassiska sättet att tjäna pengar genom investering. När man väljer att handla med aktier så köper man en andel av ett företag, och får därmed ta del av dess vinster och förluster. Man tjänar pengar endera genom att företaget ger utdelning till aktieägare, eller genom att man säljer sina aktier när de har ökat i vinst.

Förkunskaper: Datorvana och ett intresse för ekonomisk teori.

Meriterande: Bakgrund inom ekonomi.

Att syssla med aktiehandel är oerhört spännande men kan tidvis vara väldigt hektisk. Många väljer att falla tillbaka på ekonomisk teori, och handla i enlighet med de rekommendationer man kan utröna av teknisk analys, värdeinvestering och liknande teoretiska modeller. På sikt brukar personer i de flesta fall utveckla egna principer för investering.

För att komma ihåg är det viktigt att du har ett startkapital. Annars finns det inte särskilt mycket att investera. Då du riskerar att förlora dina pengar så är det viktigt att aldrig investera mer än du är bekväm med att förlora. På sikt har du däremot stora möjligheter att snickra ihop din alldeles egna vinstmaskin.

49. Turistguide – Visa det som är värt att se

Att turista är på många sätt vår tids melodi. Därefter är det av naturliga skäl stor efterfrågan på en kompetent turistguide. Bäst av allt är att arbetet i många fall kan ske helt och hållet från hemmet, då många väljer att planera hela sin rutt i förväg. Om du har vad som krävs för att ge folk en unik och smidig turistupplevelse så kan det vara jobbet för dig.

Förkunskaper: Tillmötesgående och organiserad personlighet.

Meriterande: Utbildning inom turism.

Exakt vad som krävs av dig som turistguide kommer att variera stort mellan dina olika uppdrag. Det kan handla om allt i från ett planera transport, boende och upplevelser till att bara presentera praktisk och övergripande information om ett visst område.

Utmaningen kommer i stor utsträckning handla om hur du på bästa sätt ser till att folk upplever valuta för pengarna. Många vill att semestern ska bli så maxad som möjligt, och det kommer att bli din uppgift att säkerställa att det sker.

50. Spökskrivare – Uttryck dig när andra saknar ord

Som spökskrivare kommer du att ta andras tankar, idéer och upplevelser och sätta dem på pränt. Du kommer att vara den som förmedlar något de själva inte klarar av eller har tid att uttrycka i skrift. Att vara spökskrivare är väldigt efterfrågat och är en företeelse som är särskilt vanligt när folk bestämmer sig för att publicera självbiografier. Men många väljer även att anlita spökskrivare när de har en kort idé som behöver utökas till en lång bok.

Förkunskaper: Bra språkförmåga.

Meriterande: Utbildning inom journalistik.Jobba hemifrån

Spökskrivare är ett oerhört utmanande yrke och man kan aldrig vara säker på vem som är i behov av kvalitativa texter. I många fall vill folk publicera böcker men känner att skriftspråk är en sådan stor svaghet hos dem, att de inte klarar av att framställa den textmängd som krävs för en fullständig bok. Då kommer du som spökskrivare att behöva hjälpa dem med att utöka deras idéer i den utsträckning som de nu kan tänkas vilja. Väldigt krävande men samtidigt belönande.

 

Per-Ola Hammar

Per-Ola Hammar är skribent inom entreprenörskap och började på TjänaPengar 2020. Per-Ola gillar att utveckla webbplatser och marknadsföra dem online för att göra dem till framgångsrika företag. Han har läst ekonomi på Karlstad Universitet och Högskolan i Skövde.