Förbetalda kort: Vad är det och vilka finns på marknaden?

förbetalda kort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 7 februari 2020 •  4 min

Även om de flesta idag har ett kreditkort eller ett bankkort kan det finnas orsaker till att förbetalda kort är ett bra alternativ. Här ska vi se vad detta är och när de kan behövas.

Vad är förbetalda kort?

Ett förbetalt kort har ett saldo kopplat till kortet som du kan använda. Så ett vanligt presentkort hör till den här kategorin, men i denna artikel ska vi främst rikta in oss på de kort som är kopplade till Mastercard eller Visa. Dessa kan oftast användas på samma sätt som kreditkort och bankkort, det vill säga handla på nätet, i butiker och ta ut kontanter i bankomat. Liksom bankkortet saknar det kredit och det du handlar dras direkt från saldot.

En skillnad mot bankkortet är att ditt förbetalda kort inte är kopplat till ditt bankkonto utan du sätter in en summa på kortet som du sen kan använda. Även om det finns ett flertal olika utgivare av förbetalda kort kopplade till Mastercard och Visa så tycks det nu bara finnas ett här i Sverige, nämligen Paygoo.

Varför ska du skaffa förbetalda kort?

Det finns några olika anledningar att överväga ett förbetalt kort.

  1. Du kan ge bort det som en present till någon. Visst, du kan ju alltid ge kontanter, men på nåt sätt tycker åtminstone jag att sedlar är lite tråkigt att ge bort. Antagligen är jag inte ensam om detta då presentkort inte är en helt ovanlig present. Fördelen med ett förbetalt kort som Paygoo är ju att det kan användas överallt.
  2. Om du av någon anledning inte kan få ett bankkort till exempel om du saknar giltig ID-handling så ger ju det förbetalda kortet dig möjlighet att kunna handla både på vissa nätbutiker och i affärer som inte tar emot kontanter.
  3. Du vill vara anonym när du handlar.

Paygoo förbetalda kort

Paygoo som är det enda förbetalda kortet som erbjuds i Sverige är kopplat till Mastercard. Det finns två olika varianter av kortet, Paygoo Gift och Paygoo Reload. Båda varianterna kan användas online, i butiker som godkänner Mastercard. Med Reload kan du dessutom to ut kontanter i uttagsautomater.

För att kunna använda dem i bankomat och butiker hämtar du en PIN-kod på Paygoo’s hemsida. Om du vill använda kortet online krävs ibland även att du har mobilt BankID. På hemsidan finns också möjlighet att kontrollera saldot.

Paygoo Gift

Detta kort laddas vid köpet med en summa mellan 200 och 2 000 kr. Hos vissa försäljare av kortet finns istället ett förladdat belopp, 500 kr. Efter köpet saknas möjligheten att fylla på kortet med mer pengar. Priset för Paygoo Gift är 39 kr.

Paygoo Reload

Med ett Reload som kostar 99 kr att köpa kan du fylla på ditt saldo i butiker som säljer kortet och via bankkort eller kreditkort. För att kunna ha eller fylla på kortet med mer än 2 000 kr eller för att använda det i utländska webbutiker krävs att du registrerar dina personuppgifter.

Avgifter

Förutom inköpsavgiften tillkommer en rad avgifter. Varje transaktion kostar 3 kr. Att få PIN-kod, kontrollera saldo och se transaktioner kostar 5 kr varje gång. Påfyllning av kortet kostar minst 29 kr.

Återförsäljare

Paygoo kan köpas hos Shell, Seven Eleven och Pressbyrån.

Så slutsatsen blir

Det förbetalda kortet har såvitt vi kan se mycket små fördelar, du kan göra samma saker med ett vanligt bankkort och slipper då alla avgifter som detta kort har. Det enda tillfällena då det kan sägas ha ett berättigande är om du inte kan få ett bankkort eller vill handla för under 2 000 kr i Sverige och vara helt anonym.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]