Nominell och effektiv ränta, Vad betyder det?

nominell och effektiv ränta
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 16 januari 2020 •  4 min

Om du funderar på att skaffa kreditkort eller att ta ett lån så är nominell och effektiv ränta ett av alla begrepp du kommer att stöta på.

Vet du vad skillnaden är på effektiv ränta och nominell ränta?

Dessa begrepp är viktiga eftersom ett av dem ger en sanningsenlig bild av hur dyr krediten eller lånet blir, nämligen den effektiva räntan.

Men låt oss gå igenom både nominell och effektiv ränta och se vad skillnaden egentligen är.

Nominell ränta

Den nominella räntan, också kallad kreditränta, är den ränta som företaget tar ut för att du får låna deras pengar. Till detta kommer också de olika avgifter som de tar, t.ex uppläggningsavgift, fakturaavgift osv. Detta gör att det inte är så lätt att jämföra olika kreditgivares kostnad då en kan ha lägre ränta men högre avgifter och en annan ha en hög ränta men låga avgifter.

Effektiv ränta

Med effektiv ränta menas den nominella räntan plus alla avgifter som du ska betala och den ska alltid anges som årsränta i procent. En kreditgivare måste alltid ange den effektiva räntan, både i marknadsföring, förköpsinformation och i kreditavtal. Detta krav, samt hur det ska utformas regleras i Konsumentkreditlagen och i konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Hur du kan jämföra olika krediters kostnad

När du lånar pengar är kostnaden du får betala för krediten kanske den enskilt viktigaste parametern att ta hänsyn till. Det är här kravet på långivare att ange effektiv ränta kommer in. Vid alla former av marknadsföring och förköpsinformation ska de visa vad den effektiva räntan blir på den vanligaste kreditsituationen. Det vill säga hur mycket det vanligaste lånet är på och hur lång återbetalningstid samt vad du får betala angett i effektiv ränta under ett år.

Men vad kostar det i mitt fall?

För att ta reda på vilken kredit som blir billigast för just dig, med din lånesumma och avbetalningstid, kan du ansöka om lån hos flera banker. Då kan du se vilken som har den lägsta effektiva räntan i just ditt fall.

Det finns dock en nackdel med att själv göra detta då varje ansökan leder till en kreditupplysning. Detta är ett problem då många kreditupplysningar kan leda till att du anses mindre kreditvärdig. Så därför rekommenderar vi att du använder dig av Lendo.

Lendo gör en ansökan hos 35 banker men detta leder bara till en kreditupplysning. Du fyller i:

  1. hur mycket du vill låna,
  2. hur lång återbetalningstid och
  3. dina personuppgifter.

Därefter får du svar med låneerbjudande från 35 banker, ofta inom en minut och du kan då själv gå igenom dem och se vilken som har den lägsta effektiva räntan i just ditt fall.

Så vad har vi kommit fram till?

Nominell ränta tar inte hänsyn till vilka avgifter som tillkommer och är ett mindre bra sätt att jämföra kostnader för ett lån.

Effektiv ränta är inklusive alla avgifter, och speglar därför den reella kostnaden. Alla kreditgivare måste enligt lag ange den effektiva räntan för ett typiskt lån.

För att hitta det billigaste lånet i ditt fall rekommenderar vi Lendo då du får erbjudanden från 35 olika banker med bara en kreditupplysning.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]