Hur fungerar ett cashback kreditkort?

hur fungerar ett cashback kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 21 februari 2020 •  5 min

Med ett cashback kreditkort har du möjlighet att få bonus i form av rena pengar varje gång du använder det för att göra ett inköp. Du kan sedan använda dessa pengar till vad du vill.

Låter intressant?

Fortsätt läsa så ska vi titta närmare på hur det fungerar.

Hur fungerar cashback?

Ett cashback kreditkort har ett bonusprogram där du får en viss procent av ditt köp som cashback. Till skillnad mot vissa andra typer av kreditkort, t.ex resekort, kan din bonus oftast användas till vad som helst. Du kan handla för den, betala räkningar eller ta ut den som kontanter.

Hur mycket av köpet du får tillbaka skiljer sig åt mellan olika cashback kreditkort, men ligger ofta mellan 0,3% och 1%. Om du väljer rätt kort kan du ibland till och med få upp till 4% i cashback.

Vissa kort har bonus på allt du köper, andra kan ha begränsningar. Där kan t.ex inköp hos konkurrenter inte gälla eller i några fall endast inköp i den egna kedjan gäller. Normalt sett utgår inte bonus på kontantuttag eller vid betalning av räkningar eller annan användning av betalningsförmedlare.

Vilka kort ger bra cashback?

Av korten i Sverige finns det några som ger en större cashback än de övriga:

Kortet har ingen årsavgift eller uttagsavgift. Nackdelarna är att dina kontantuttag ändå oftast kommer att kosta dig pengar då kreditränta på dessa räknas från ditt uttag. Räntan är också klart högre än de flesta andra med sina 21,4%.

Du får dessutom rabatt vid köp av drivmedel, under de 6 första månaderna 25 öre per liter, och därefter 15 öre. Förutom den vanliga reseförsäkringen som ingår i de flesta kreditkort har du också en försäkring som ger upp till 5000 kr i ersättning vid en feltankning. Genom ett samarbete med Interhome ger de också möjlighet till rabatterat boende under din semester i Europa.

Detta kreditkort saknar årsavgift, har en uttagsavgift på 3%, en avgift för valutaväxling på 2% och årsräntan på deras kort är 15%. Om du sätter in pengar så att du har ett tillgodobelopp så får du 1,32% i ränta på belopp upp till 15.000 kr.

Hur ska du välja?

Det kanske är lockande att helt enkelt välja det kort som ger högst cashback, men du bör tänka efter hur du kommer att använda kortet. Om du handlar ofta och mycket på nätet kanske Komplett Banks MasterCard är det bästa då det ger 2% i bonus och saknar årsavgift.

Om du däremot handlar väldigt lite med ditt kreditkort och framförallt använder det vid resor kanske det inte är ett bra val. Då kan det kanske vara bättre med ett kort som saknar både årsavgift och kostnader vid kontantuttag med en låg växlingsavgift. I sådana fall kanske ICA:s kort passar bättre.

Om du flyger ofta är kanske ett kort från SAS eller Norwegian ett bättre alternativ då deras bonus kan vara ganska hög. Norwegian ger ju t.ex mellan 4 och 10% i bonus vid köp av flygbiljetter hos dem, och har ett stort antal samarbetspartners som t.ex Dustin Home, Avis och Storytel. Dessa kan ge upp till 20% i bonus och dessutom får du 0,5% på alla övriga köp.

Sammanfattningsvis

Ett kreditkort med cashback fungerar så att du får bonus på allt eller delar av dina inköp. Denna bonus kan du köpa vad du vill för och ofta även ta ut som kontanter. När du väljer kort ska du inte bara se på hur hög procent du får tillbaka utan även på vilka avgifter och ränta som kortet har.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]