Brocc

Brocc
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 11 september 2022 •  16 min

Vad är Brocc

Brocc är ett företag som erbjuder konsumenter ett ställe online där de kan utbyta finansiella tjänster utan att behöva blanda in till exempel en bank. Det är ett svenskägt företag som lanserades 2016 som man använder sig av om man vill låna, eller låna ut pengar. Det som Brocc erbjuder är lån till andra villkor än många andra långivare och banker och det är en tjänst som passar både den som vill låna pengar men även den som vill spara pengar. Brocc erbjuder alltså sin kunder att antingen spara pengar och i förlängningen betyder det alltså att de som sparar pengar hos Brocc då lånar ut pengar till de kunder som väljer att låna pengar hos Brocc.

Vad är skillnaden mellan Brocc och andra låneformer

Det som skiljer Brocc från andra låneformer är att de tagit bort mellanhänderna. När du i vanliga fall när du ska låna pengar lånar du dessa av en bank medan hos Brocc så lånar du av andra personer som valt att spara hos Brocc. Något som Brocc också talar mycket om är skillnaden mellan bankernas sätt att låna ut pengar och deras, nämligen räntesättningen. Många banker har en generell räntesats som är samma för många kunder även om dessa kunder har helt olika ekonomiska situationer och bakgrunder. Banker tjänar också mycket pengar på att låna ut pengar genom dessa räntesatser men även genom att få in pengar när låntagare är sena med sina inbetalningar, alltså via förseningsavgifter, dröjsmålsräntor och andra avgifter som tillkommer ett lån. Banker gör noggranna kreditupplysningar innan de lånar ut pengar och är det är därför inte heller något stort risktagande de gör när de lånar ut pengar till sina kunder. Brocc arbetar med individuellt satta räntesatser och försöker att ordna så bra villkor som möjligt för sina kunder för att också få en långsiktighet bland kunderna, vilket gör att Brocc i längden kan finansiera sin verksamhet på ett långsiktigt sätt. De tar inte heller ut påminnelseavgifter de första dom kan eftersom de istället vill skapa ett sunt lånande där de skickar ut påminnelse sms om man missat en betalning och låter på så vis kunden få fler chanser att sköta lånet på ett bra sätt utan att direkt addera nya och fler kostnader än vad kunden redan har i och med sitt lån. Brocc har också ett system där man ger tillbaka till kunden om man sköter sina betalningar i tid, de vill att det ska löna sig att vara en bra kund och har därför sitt fokus där jämför med att bestraffa kunden om man råkar missa något.

Vilka andra slags låneformer finns det

När man ska ta ett lån finns det en djungel att ta sig igenom för att hitta det lån som passar en eftersom det finns så pass många olika låneformer. Det finns många former av lån som är specifika för ett visst ändamål, ska du köpa en lägenhet eller ett hus finns ett specifikt lån för detta, ett bolån.

Vem får ta ett lån hos Brocc

Den som vill ta ett lån via Brocc behöver uppfylla en del kriterier för att bli godkänd som låntagare. För att få ta ett lån hos Brocc måste du vara minst 20 år gammal. Man behöver också vara skriven i Sverige för att kunna bli godkänd för ett lån och man behöver också ha varit skriven i Sverige de senaste tre åren för att ha möjlighet till att ta ett lån. Det krävs också att du har en fast inkomst och då antingen att du har en fast tjänst, pension eller näringsverksamhet där du har en stadig inkomst. Du kan inte heller ha några några betalningsanmärkningar och det tas en så kallad UC på den som ansöker om ett lån hos Brocc. Det är alltså de krav som vanligtvis finns när du ska ta ett lån, även de mer traditionella lånen jämfört med Brocc. Dessutom så använder sig brocc av kontoutdrag för verifiering och kan på så vis se lättare sålla ut så att den som blir kund och låntagare hos Brocc inte har till exempel ett spelberoende och därför söker ett lån för att finansiera detta eller har en historia med att ha tagit många sms-lån. De kan med denna metod också lättare utesluta att finansieringen som kudnen lånar till används för bedrägerier eller till exempel för att finansiera terrorverksamhet. Denna extra koll som görs utöver en UC bidrar till en sund lånemarknad menar Brocc då det blir en hållbar lånemarknad som stödjer ett sunt lånande för en hållbar ekonomisk situation hos sina låntagare. Om du sökt ett lån hos Brocc kan du också om du får avslag på den summa du sökt få förslag på en mindre summa som du kan låna om de tror att den summan istället kan fungera bättre för dig som låntagare.

Vilka fördelar finns det med Brocc

När man väljer att låna hos Brocc gör man ofta det på grund utav att man tycker att det finns flera fördelar med ett sådan lån jämfört med ett traditionellt banklån. För det första så kan man få en lägre ränta på sitt lån eftersom räntan sätts individuellt hos Brocc medan den hos många banker är generell och samma för många låntagare, många banker tar alltså inte hänsyn till individens ekonomiska situation när räntan för ett lån sätts. En annan fördel med att ta ett lån hos Brocc är att din ränta kan sänkas med tiden om du sköter dina betalningar i tid, du får också påminnelser per sms som inte kostar något till skillnad från bankerna som skickar ut påminnelser tillsammans med påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor. En annan positiv sak med ett lån hos Brocc är att du kan få upp till fyra betalningsfria månader per år. Det har du möjlighet till om du betalat dina avier i tid under de senaste sex månaderna och kan uppge en godtagbar anledning till varför du behöver skjuta på din betalning.

Vad bör man tänka på med Brocc

Innan du tar ett lån hos Brocc bör du se över din ekonomiska situation så du vet hur den kommer se ut även efter du tagit ett lån och hur den kommer att påverkas i och med att du kommer att ha återbetalningskrav varje månad på ditt lån samt vad kostnaderna för räntan på lånet kommer att vara. Att ta ett lån hos Brocc innebär inte bara kostnader för räntor utan det tillkommer även andra avgifter med ett lån såsom uppläggningsavgift vilket är en engångskostnad men även administrationsavgifter som tillkommer varje månad du har ett lån. Du bör också se över vad du exakt kommer att låna till för ränta då ett räntan för ett lån hos Brocc kan variera kraftigt vilket i sin tur påverkar kostnaden för ditt lån och då din ekonomiska situation. Det är också viktigt att veta att även om de har fyra betalningsfria månader per år så krävs en godtagbar anledning till detta och är inget som du kan få utan att uppge en giltig anledning.

Varför ska du låna hos Brocc istället för hos en bank

När du ska låna pengar finns det mycket att tänka på innan du väljer var och hur du ska låna. Det är viktigt att se över sin ekonomiska situation och planera för hur man ska använda sina lånade pengar samt framförallt hur planen för återbetalningen av lånet kommer att se ut och hur det kommer att påverka ens privatekonomi. För att kunna se hur mycket ett lån kommer kosta behöver du förstås se vilka villkor som finns med ett lån, det viktigaste är kanske att se till vilken räntesats du får låna för att kunna avgöra hur mycket lånet kommer att kosta dig samt se hur lång tid det kommer att ta dig för att betala tillbaka det du lånat. Banker har ofta en generell ränta som gäller för många, Brocc däremot sätter räntesatsen utefter kunden så varje person som lånar får en individuell räntesats vilket medför att många kunder kan få en bättre räntesats än om de lånat med en mer generellt satt räntesats. Brocc tar inte heller ut förseningsavgifter direkt som många andra långivare gör, de skickar istället ett påminnelse sms för att underlätta för kunden att sköta sina betalningar och slippa dyra extrakostnader. De har inget intresse i att tjäna pengar på att folk gör fel utan vill skapa ett företag som låter människor låna och spara pengar till bra villkor. För att göra detta har de valt att ha en mindre organisation och en bra uppbyggt digital plattform vilket gör att både du som kund och de som arbetar hos Brocc kan fokusera på det viktiga, lånandet, sparandet och gör att det finns mer tid över för just kundens behov.

Hur mycket kan man låna via Brocc

Att låna via Brocc med sitt nytänkande sätt att låna ut pengar betyder inte att du endast kan lån små summor, hos Brocc kan du bli godkänd för stora lån, så mycket som 400 000 kronor är möjligt att låna. Det minsta beloppet du kan ansöka om att låna via Brocc är 10 000 kronor så det gåt verkligen att anpassa sitt lån utefter hur mycket man behöver. Det går också att använda sig av Brocc om man vill sänka kostnader för befintliga lån genom att samla sina lån hos Brocc. Att samla sina lån är en mycket god idé och något som många gör för att få ner dyra kostnader för spridda lån med mindre summor men med höga räntekostnader som genererar höga kostnader varje månad. Ett lån hos Brocc kan alltså påverka privatekonomin positivt.

Hur investerar man via Brocc

Om man istället för att låna pengar har pengar över som man vill investera kan man använda sig av Brocc även för detta. De som lånar pengar via Brocc gör det genom att låna de pengar som de som investerar sina pengar men med säkerheten som Brocc erbjuder. Eftersom Brocc är uppbyggt på just detta sättet så skapar man ett nytt sätt för lånemarknaden att existera genom att göra investeringar med sina pengar. För att få investera hos Brocc finns det en minimisumma som krävs så man kan inte investera med alltför små summor. Hur snabbt får man då tillbaka sina pengar som man investerat? Den som lånar via Brocc får en avbetalningsplan, många lån har en avbetalningstid på 8 år men många lån betalas också av i förtid och det är inte ovanligt att lån betalas av på nästan hälften av tiden som avbetalningsplanen är på. Skulle man känna att man vill ha tillbaka sina pengar tidigare än lånets löptid så behöver man sälja lånet. Låntagaren har ju sin avbetalningstid som kommits överens om när dom tagit lånet och det är inget alternativ att få in pengarna från låntagaren i förtid. Det betyder att man säljer sitt lån till en annan investerare om man vill få igen sina pengar. Detta gör man via Brocc och deras egna så marketplace där man kan sälja det eller de lån man vill lösa ut, vare sig man bara har ett enskilt lån eller en hel låneportfölj. Att investera i lån och använda sina pengar för sparande hos Brocc är att göra på samma sätt som de svenska bankerna gör, tjänar pengar på låntagare och räntor men samtidigt som man skapar ett annat klimat för lån i Sverige och andra förutsättning för de räntor som finns tillgängliga för låntagare.

Är det säkert att låna pengar via Brocc

Precis som andra långivare som vanliga banker så måste även Brocc förhålla sig till samma slags regler och är reglerade av finansinspektionen. Att låna via Brocc är alltså inte något som är mer osäkert än att ta andra slags lån. Det som man själv behöver tänka på innan man tar ett lån är hur ens betalningsplan kommer att se ut och hur det kommer att påverka ens privatekonomi. Det är viktigt att se över ens lånevillkor och hur det kommer att påverka ens livssituation innan man beslutar sig för att ta ett lån så man inte hamnar i en situation där man får svårt att betala tillbaka sitt lån. Även om Brocc skickar ut påminnelse sms om betalningarna till sina låntagare så man inte ska glömma att göra sina månatliga inbetalningar så behöver man fortfarande ha en ekonomisk situation där det är möjligt för en att betala tillbaka lånet. Något som också är viktigt att veta när man har ett lån hos Brocc är att  om du som låntagare sköter dina betalningar och gör dessa i tid så sänks din ränta tack vare att du är en noggrann och pålitlig kund. Detta är något som är unikt för Brocc och visar också på att de arbetar långsiktigt och vill ha nöjda kunder, både låntagare och sparare, genom att uppmuntra inbetalningar i tid istället för att arbeta åt andra hållet med snabba och dyra betalningspåminnelser så används positiva förstärkningar som detta och påminnelser som inte kostar dig som kund. Det som också går att göra hos Brocc är att anpassa din månadsbetalning, om något oförutsett skulle uppstå kring din ekonomi kan du anpassa din återbetalningstid utefter detta.

Hur ansöker jag om ett lån hos Brocc

Ansökningsprocessen hos Brocc är mycket smidig och enkel och den initiala ansökan behöver inte ta mer än två minuter av din tid. Självklart sker din ansökan online och du behöver alltså inte passa in tider för besök hos banker som oftast har mycket begränsade öppettider. Du kan alltså ansöka om ett lån hos Brocc när du helst vill på dygnet och du kan göra det från ditt eget hem, eller var du än vill. I ansökan uppger du hur mycket pengar du vill låna, hur lång avbetalningstid du vill ha, vad du har för inkomst och arbetar med samt anger dina personuppgifter. Ansökan görs sedan genom att du använder dig av ditt BankID för att säkerställa att det verkligen är du som gör låneansökan. Detta försäkrar att din låneansökan endast görs av dig och att det sker på ett säkert sätt.

Sammanfattning

Att låna via Brocc kan absolut ha sina fördelar, det är ett smidigt lån som är enkelt att ansöka om, du kan ansöka direkt via nätet och behöver inte anpassa dig efter några öppettider. Din ansökan sker säkert och görs via BankID. Det går att samla dyra lån hos Brocc och du kan även under tiden du betalar av ditt lån sänka din räntekostnad om du sköter dina betalningar i tid. Brocc vill skapa ett tryggt ställe för både långivare och låntagare och hjälper sina kunder att få in sina betalningar i tid. Om du inte är låntagare utan istället har pengar du vill spara kan du även göra detta hos Brocc, det är så Brocc är uppbyggt. Genom att personer lånar ut pengar till låntagare, vinsten du gör genom att låna ut pengar är via den ränta som en låntagare betalar. Det är ett säkert sätt att spara pengar via eftersom de som blir godkända låntagare har säkra ekonomiska situationer, det genomförs både traditionella kreditvärderingar med UC men Brocc begär även in kontouppgifter för att säkerställa låntagarens ekonomiska situation för att skapa ett tryggt sparande – och lånande. Det man bör ha koll på innan man tar ett lån är till vilken ränta man lånar eftersom räntesatserna sätts individuellt kan den variera kraftigt.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]

Fortsätt läsa