Betala räkningar & fakturor med kreditkort

Betala räkningar & fakturor med kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 13 januari 2020 •  4 min

Det finns många olika sätt att betala sina räkningar. Ett som är väldigt vanligt i USA är att betala räkningar med kreditkort och nu finns den möjligheten även i Sverige.

Så i denna artikel tänkte vi titta lite närmare på hur det fungerar att betala räkningar med kreditkort och om det är något vi skulle rekommendera.

Fördelar Nackdelar
  • Möjlighet till bonuspoäng
  • Bra översikt över betalningarna.
  • Räntefri kredit hos vissa kortutgivare till fakturan ska betalas.
  • Du kan delbetala räkningarna med hjälp av krediten.
  • I de flesta fall mycket dyrare än via internetbank.
  • Alla räkningar går inte att betala.
  • Ibland räntekostnad från det att räkningen betalas.

Varför ska jag betala fakturor med kreditkort?

Läser du på hemsidorna från de företag som erbjuder dig detta säger de att det finns många fördelar med att betala sina räkningar med kreditkort.

Men sanningen är den att den enda direkta fördelen vi hittat är att du genom att använda krediten kan skjuta upp betalningen och får en möjlighet till delbetalning.

Du kanske tänker, men betalar jag med kreditkort får jag ju bonuspoäng?

Här måste du först ta reda på om du verkligen får det. Om du har Ikanos kreditkort och vill betala din räkning med kreditkort ger detta inga bonuspoäng. Istället får du betala en extra kostnad hos deras samarbetspartner Betalo. Inte heller Norwegian kreditkort ger poäng om du betalar räkningar genom deras kort.

Vilka räkningar kan jag betala kreditkort?

Gemensamt är att du bara kan betala räkningar till företag som har bankgiro eller postgiro. Dessutom godkänns inte betalningar till konton som tillhör kronofogden, inkassobolag, banker eller kreditinstitut.

Hos Billhop anges även att betalningar inte kan genomföras till privatpersoner, BitCoin-börsar och casino/gambling företag.

Vad kostar det att betala fakturor med kreditkort?

Om du vill betala dina räkningar med kort finns det två skilda sätt att göra det på. Vissa kortutgivare har en egen betalningsförmedling och hos andra måste du använda en av de två fristående förmedlarna Betalo och Billhop.

Kortföretag med egen betalningsförmedling

Här kan vi ta Norwegian kreditkortet som exempel. De tar ingen fast avgift, men den effektiva räntan tas ut från den dag du registrerat betalningen om du använt krediten.

Betalo

Hos Betalo kan du betala räkningar via bankgiro och postgiro. Här kostar tjänsten en viss procent av summan på din räkning. Med Visa och Mastercard betalar du 1,9% extra och om du har American Express 2,5%. De har dock ett samarbete med vissa kortutgivare vilket gör det billigare.

Har du t.ex OKQ8 kreditkort VISA betalar du 0,3% och dessa är dessutom bonusgrundande med upp till 0,6%. Så med det kortet har du både en relativt låg avgift, möjlig bonus och fördelen att kunna skjuta upp betalningen tills du får fakturan från kortutgivaren.

Billhop

Denna betalningslösning är dyrare att använda än Betalo. Här får du betala 2,5% av summan på räkningen, så om du betalar en räkning på 10 000 får du betala minst 60 kr mer. Billhop verkar dessutom sakna partnerprogram, så kostnaden blir lika hög oavsett vilken kortutgivare det handlar om. Den enda möjligheten till sänkt kostnad enligt deras hemsida är om du betalar upp mot 100 000 kr per månad då de kan erbjuda andra priser efter kontakt.

Så vad blir slutsatsen

Den främsta anledningen vi hittar med att betala räkningar med kreditkort är om du vill delbetala fakturorna med hjälp av krediten. Du kan i vissa fall även tjäna en del bonuspoäng om du exempelvis använder kreditkort från exempelvis OKQ8. Detta kan du då göra via Betalo som erbjuder tjänsten.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]