Betala med kort på nätet

av Mikael Boman
| Uppdaterad: 09 januari, 2020

  Din e-post

Genom att ange din mailadress samtycker du till att få utskick från Tjäna Pengar. Vi respekterar din integritet och premunationen kan avslutas när som helst.

Start / Kreditkort / Betala med kort på nätet

Är du osäker på hur det fungerar om du skulle vilja betala med kort på nätet? Törs du ens göra det? Kanske du läst om hur tusentals kortuppgifter stulits och sedan använts för bedrägerier. Då har du hittat rätt, här ska vi förklara hur du gör för att du på ett säkert sätt betala med kort på nätet.

Högre säkerhet i Europa sedan 2019

Under 2019 infördes ett krav på stark kundautentisering till följd av ett EU-direktiv. I korthet innebär detta att vid handel hos företag inom EU krävs förutom att du har dina kortuppgifter även att du identifierar dig med till exempel Mobilt BankID. Då detta inte är obligatoriskt vid handel utanför EU är det fortsatt viktigt att man är försiktig med sina kortuppgifter.

Så hur går en betalning med kort till på nätet?

På de flesta e-handelsplatser fullföljer man köpet på samma sätt och här ska vi gå igenom hur det går till steg för steg.

 1. Det första du måste göra är att öppna ditt kort för internetköp. Det gör du via din internetbank.
 2. Kontrollera att webbplatsen är säker. Titta i adressfönstret, där ska adressen börja med https och/eller ett litet hänglås.
 3. Nu är det dags att välja ut vad du vill köpa. När du klickar på köp fylls din varukorg på. När du är nöjd och vill betala klickar du på kassa eller checkout.
 4. Ibland krävs det att du skapar ett konto med namn och mail, om det krävs gör det för att komma vidare.
 5. Nu har du kommit till kassan. Här kontrollerar du först att den eller de varor du beställt är rätt och att antalet stämmer. Om något blivit fel kan du ta bort den varan från din korg och gå tillbaka och handla det du ville ha.
 6. Nu är det dags att fylla i ditt namn, mailadress, adress dit varan ska sändas och ofta telefonnummer.
 7. Dags att välja betalsätt, välj det sätt du vill betala, konto- eller kreditkort varefter du väljer det kort du har Mastercard, Visa eller American Express.
 8. Fyll i dina kortuppgifter. Namn, kortnummer, giltighetstid och den tresiffriga säkerhetskoden du finner på baksidan av ditt kort.
 9. Om du handlar inom EU eller med ett företag utanför EU som är ansluten till Mastercard SecureCode eller Verified by Visa kommer du nu att vara tvungen att verifiera dig genom Mobilt BankID eller lösenord och sms-kod.
 10. Då var det klart och du har genomfört ditt köp. Nu bör du få ett kvitto i din mail.

Hur säkert är det egentligen att betala med kort på nätet?

Utgivarna av kort har inbyggda säkerhetssystem som kan känna av om misstänkta transaktioner sker med kortet. Om det plötsligt sker ett större eller ett flertal köp från ett land du inte brukar vara i kan de kontakta dig. Skulle de inte kunna verifiera att det är du som använder kortet spärrar de det temporärt. Skulle du ha sådan otur att någon lyckats komma över dina uppgifter utan att du varit vårdslös så behöver du inte betala.

Vad kan du själv göra för att öka säkerheten?

 • Håll ditt operativsystem och antivirus-program uppdaterade.
 • Lämna aldrig ut kortuppgifter till någon som ber dig om det över telefon eller online i t.ex chattar.
 • Logga aldrig in på din internetbank eller BankID om någon ber dig, varken online eller i telefon.
 • Om du upptäcker att någon olovligen använt ditt kort, spärra kortet omedelbart. Telefonnummer för detta finns hos din bank och du kan även hitta det online.
 • Om din browser frågar om du vill spara dina kortuppgifter tryck nej, ju mindre platser dina uppgifter är sparade på ju mindre risk.
 • Undvik att utföra kortköp när du är uppkopplad på en öppen wifi.

Slutord

Att handla online och betala med kort på nätet är inte svårt och gör att du slipper tänka på öppettider, slipper att stå i kö vid kassan och kan handla saker som inte finns i affärerna där du bor. Som ett extra plus är det oftast mycket billigare än samma vara i en fysisk butik. Och som vi sett i denna artikel är ju säkerheten bra om du följer råden vi gett här. Och skulle du mot all förmodan råka ut för att någon kommer åt dina uppgifter så hålls du skadeslös av din kortutgivare, Så lycklig shopping.