Bästa Snabblånet: Hitta det bästa snabblånet för just dig!

bästa snabblånet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 7 mars 2020 •  22 min

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån som du inte behöver gå igenom en vanlig låneprocess för att få. Det är ett mindre lån som du snabbt och enkelt ansöker om och som också betalas ut snabbt. I vissa fall är också snabblånet ett lån som du tar utan att långivaren gör en UC på dig.

Du kan alltså ta ett snabblån även om du har betalningsanmärkningar, om du har betalningsanmärkningar kan du inte ta andra slags lån då de nästan alltid kräver att du inte har någon betalningsanmärkning. Ett snabblån skiljer sig alltså mycket från ett vanligt lån.

Du kan inte låna lika stora belopp som om du tar ett vanligt lån men det är flexibelt hur stor summa du kan låna. Det kan röra sig om så lite som femhundra kronor upp till trettio tusen, femtio tusen och ibland så mycket som hundra tusen beroende på vilken bank eller långivare du väljer.

SMS lån – ett snabblån

Ett SMS lån är ett slags snabblån som du ansöker om via SMS. När du ansöker om ett SMS lån får du identifiera dig med ditt Bank ID och sedan kan du få lånet godkänt direkt och pengarna lika snabbt. Detta är ett sätt att låna pengar på som är väldigt enkelt men det medför också risker för dig som låntagare just därför.

Eftersom det inte sker någon kontroll på dig som låntagare, ingen UC tas och du blir snabbt beviljad lånet och får pengarna måste du själv ta större ansvar för att veta att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. I värsta fall kan ett SMS lån med hög ränta leda till att du inte kan betala tillbaka lånet plus den höga räntan vilket kan leda till att du hamnar hos kronofogden.

Om du får betalningsanmärkningar kan detta i sin tur leda till att du inte får ta andra lån och att du inte blir godkänd för att hyra en lägenhet bland annat. Därför bör man vara mycket försiktig med SMS lån och vet att man kanske redan nästkommande månad faktiskt kan betala av SMS lånet.

Högkostnadskredit

Alla lån som har högre effektiv ränta än 30 procent räknas som ett lån med högkostnadskredit. När du tar ett lån med så pass hög kredit är det viktigt att vara medveten om att räntekostnaderna snabbt ökar. Ett lån med högre ränta än 30 procent gör att räntekostnaderna blir väldig höga och tar du ett sådant lån är det viktigt att kunna betala tillbaka lånet snabbt för att kostnaderna för räntan inte ska bli för hög och till slut oöverstiglig att betala.

Vad betyder effektiv och nominell ränta?

När du ska ta ett privatlån kommer du stöta på termerna effektiv ränta och nominell ränta. Dessa termer talar om vilken ränta som du kommer betala och vad dina faktiska kostnader kommer att vara.

Den nominella ränta talar om hur mycket din räntesats är och vad du kommer att få betala tillbaka. Den effektiva räntan räknar även med andra kostnader som tillkommer, det kan vara kostnader för avier, uppstartskostnader och andra eventuella tillägg som banken kräver.

Den effektiva räntan har alltså dessa extra kostnader inräknade, både själva kostnaden för räntan samt andra tillägg som du kan komma att behöva betala. Den nominella räntan är den faktiska kostnaden för räntan för det du lånat utan andra kostnader inräknade.

Vad kan jag göra för mina lånade pengar?

När du lånar pengar via ett snabblån kan du själv avgöra exakt hur du vill spendera dina pengar. Saknas det en inte alltför stor summa som du vet att du snabbt kan betala tillbaka eller behöver du en lite större summa snabbt men har hittat ett snabblån som erbjuder en okej ränta kan just snabblånet vara det som passar dig.

Du kan om du renoverar till exempel handla vitvaror och få klart din renovering om det saknas en slant. Behöver du lägga till pengar till en handpenning för ett husköp eller lägenhetsköp är detta en möjlighet att snabbt finansiera den del som saknas. Står du i stånd att köpa en semesterresa men saknar en del pengar för att kunna finansiera detta kan snabblånet vara ett bra alternativ, kanske finns det ett erbjudande just nu på en resa eller hotell och för att du och din familj alls ska kunna resa iväg så behöver ni ta detta erbjudande, men ni kanske inte kan betala allt i ett bräde och då kan ett snabbt lån vara lösningen.

Just annat som rör familjen som till exempel julen kan medföra stora kostnader som kan vara svåra att klara på en och samma månad och då kan ett snabblån också passa. Med ditt snabblån kan du alltså själv bestämma precis hur du använder pengarna. Dock är det viktigt att komma ihåg att det är ett snabblån och inget vanligt lån. Ett snabblån är kanske inget som passar dig som gör större investeringar utan ett snabblån passar bättre när det gäller mindre summor och något som du vet med dig att du faktiskt kan betala tillbaka, inklusive den ibland mycket höga räntan, inom en rimlig tidsram.

Vilken räntesats har ett snabblån?

Ett snabblån har en högre räntesats än ett privatlån eller ett huslån. Ett snabblån är tänkt att vara enkelt att ansöka om, enkelt för många att få och pengarna betalas ut snabbt. Du kan få lånet trots att du har betalningsanmärkningar och långivaren ser inte till din ekonomiska situation utan låter de allra flesta låna pengar.

Eftersom summorna inte är lika höga som vid andra lån som privatlån så blir risken självklart mindre för långivaren eftersom det inte är så stora summor på spel. Du kan i vissa fall låna så lite som femhundra kronor. Lånet är precis som namnet, snabbt och enkelt. Men eftersom lånet betalas ut snabbt och långivaren tar större risker i och med att de ofta inte ens tar någon UC på den som ansöker så är också räntesatserna högre. Ett lån på 6000 Kr/12 mån ger en lånekostnad på 2683 Kr per och en maxränta: 169%.

Ett snabblån kan i vissa falla alltså betyda enorma kostnader för räntan och därför är det mycket viktigt att i förväg veta exakt vad du kommer behöva betala i ränta så du inte hamnar i en situation där du inte har råd att betala räntan och behöver ta ännu ett nytt lån för att betala av räntan och hamna i en dålig spiral där du aldrig blir av med dina lån.

Eftersom det går så fort och enkelt att ta ett snabblån är det lätt att missa just att själv undersöka och bli medveten om vilka villkor som gäller för just det lånet som du är i stånd med att ta. När du befinner dig i en knivig situation ekonomiskt och är pressad är det lätt att ta drastiska beslut och handla kortsiktigt vilket kan leda till att det blir ännu större problem långsiktigt.

Vad bör jag tänka på innan jag tar ett snabblån?

Innan du tar ett snabblån är det viktigt att tänka på att ett snabblån kan du teckna snabbt, men du behöver också kunna betala tillbaka det relativt snabbt för att inte få för höga räntekostnader.

Om du tar ett snabblån är du oftast i behov av en mindre summa pengar snabbt för att täcka oväntade utgifter. När du tar ett snabblån så tar du ett lån utan säkerhet och tar lånet från en långivare som inte undersöker dig som låntagare. Det tas ingen UC och du blir snabbt godkänd för lånet. Det sätter dig som låntagare i en position att du själv måste veta att du faktiskt kommer att ha möjlighet att betala tillbaka lånet. Du måste också själv ta reda på till vilken räntesats långivaren lånar ut pengar eftersom detta kan variera kraftigt.

Ett snabblån har mycket högre räntesatser än vanliga lån och därför kan även små summor snabbt bli stora på grund av den ränta som du måste betala. Om du tar ett snabblån är det bästa att du faktiskt kan betala tillbaka det mycket snabbt för att förhindra att du hamnar i en situation där du blir stort skuldsatt eller ännu värre hamnar hos kronofogden om du till slut inte alls har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Snabblånet är ett mycket smidigt och enkelt lån om du snabbt behöver extra pengar, men det gäller att vara aktsam hos vem du tar lånet och som sagt veta att du faktiskt kommer att kunna betala tillbaka det. Med mycket höga räntor kan ett litet lån i slutändan bli väldigt dyrt och om du inte har en kostnad som du verkligen måste betala på mycket kort varsel finns andra lån som kan vara mycket mer fördelaktiga.

Ett annat sätt kan också vara om du behöver pengar inom kort varsel är att du tar ett snabblån där du får pengarna direkt, men sedan ansöker du om till exempel ett privatlån med en mer fördelaktig ränta som du betalar av ditt snabblån med och du har då ett privatlån med en bättre räntesats men du har fortfarande fått pengarna snabbt från ditt snabblån och kunnat lösa din betalning.

Hur fungerar ett snabblån?

Ett snabblån är just snabbt, ett snabblån är lätt ansöka, har generösa regler till låntagarens fördel att kunna få ta ett lån och betalas ut snabbt. Du ansöker via nätet eller via SMS om du ansöker om ett SMS lån. Om långivaren inte tar någon UC på dig vilket många långivare som erbjuder snabblån inte gör, så kan du få pengarna direkt in på ditt konto.

När du ansöker om andra slags lån som privatlån och huslån kräver ofta banken eller långivaren att du har en viss ålder, vanligt är att de kräver att du är över 23 år för att kunna få ta ett lån. Så ser det inte ut med snabblån, dessa lån får du ta ofta redan som 18 år gammal.

Ett snabblån är ett lån för alla, men medför också ett större ansvar hos dig själv. Eftersom långivaren vid ett snabblån ofta inte ser över din ekonomiska situation så finns ingen annan kontroll än din egen. När du tar ett vanligt lån så ser banken som utfärdar lånet över din ekonomiska situation och räknar på din inkomst och dina utgifter och kräver att det finns en viss summa kvar för dig att leva på efter att du betalat alla fasta kostnader som hus, mat och själva lånet.

Om banken inte anser att dina pengar räcker för att betala dessa saker så ger de dig inte det lån du ansökt om. Det finns alltså en till instans i banken som avgör och ser till att du faktiskt har möjlighet att betala av på ditt lån. Denna process är helt borttagen i de allra flesta fall när det gäller snabblån och det är endast du själv som måste se över villkoren som lånet innebär och vad det innebär för din egen ekonomiska situation.

Hur snabbt behöver jag betala tillbaka ett snabblån?

Ett snabblån är snabbt på alla sätt. Det går fort att ansöka, du får pengarna utbetalda ibland redan samma dag. Men du behöver också betala tillbaka lånet snabbt. Det varierar beroende på vilket lån du tar hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån. Ett SMS lån kan ha en så kort återbetalningstid som trettio dagar, men kan sträcka sig upp till tre år. Så det är viktigt att kolla upp innan hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån på eftersom det kan skilja sig kraftigt.

Ett vanligt huslån kan ligga på så mycket som 25 år eller ännu längre och privatlån kan ofta sträcka sig över tio år och då har du självklart en helt annan möjlighet att betala tillbaka ditt lån och också en mycket förmånligare ränta. Men just ett snabblån betalas tillbaka under mycket kortare tid och med en högre ränta. Om du tar ett snabblån och vill betala tillbaka det direkt månaden efter kan du slippa undan att dra på dig allt för stora räntekostnader.

Du kan också om du är i behov av pengar mycket snabbt ta ett snabblån och sedan ansöka om ett privatlån med en lägre räntenivå och betala av ditt dyrare snabblån med detta. Många ansöker om privatlån just för detta, att samla sina lån om man kanske har flera olika lån där de olika räntorna blir höga tillsammans kan man sänka sina kostnader genom att göra på detta sätt.

Har du kanske en kreditskuld du betalar av med en viss räntesats plus att du tar ett snabblån med en hög ränta så kan du alltså samla dessa lån och sänka dina räntekostnader med ett privatlån. Privatlånet kräver dock att du innehar en viss ålder och inte har några betalningsanmärkningar då de för en kreditupplysning på dig. Därför kan inte lånet betalas ut lika snabbt som ett snabblån. Snabblånen gör ju oftast ingen kreditupplysning och kan ofta betalas ut direkt samma dag som du gör din låneansökan, vilket är den stora skillnaden med just detta lån gentemot andra. Du kan få pengarna på ditt konto nästan direkt och betala det du snabbt behöver betala.

Vem får ta ett snabblån?

Ett snabblån har generösare villkor för dig som låntagare. På grund av dess högre räntesatser så ger de också fler möjlighet att ta snabblån. Du behöver oftast vara över 20 år för att ta vanliga privatlån eller ännu äldre men med snabblån så finns det flera långivare som erbjuder snabblån för dig som är så ung som 18 år.

Ett snabblån kan alltså tas av dig som både är ung och har betalningsanmärkningar, det är alltså ett tillgängligt lån för de allra flesta. För att kunna ta lånet behöver du ha ett Bank ID som du signerar lånet med. När det gäller vanliga lån så är din kreditvärdighet det som ligger till grund för vilka villkor och vilken räntesats som du får på det lån du vill ta.

Har du betalningsanmärkningar eller en låg kreditvärdighet kan du bli nekad att få ta ett lån. Med ett snabblån tas ofta ingen UC och även du med betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet har alltså möjlighet att få ta ett lån vilket när det gäller andra slags lån inte hade varit möjligt.

Vilket lån ska jag välja?

När du ska ta ett lån och står i valet och kvalet kring vilket av alla olika lån du ska ansöka om finns det en mängd faktorer som spelar roll i både ditt eget val men också din möjlighet att få ett lån.

Om du ska köpa ett hus ska du självklart ansöka om ett huslån och vill du köpa en bil finns det speciella billån du kan ansöka om. Dessa passar just för dessa ändamål och ger dig en förmånligare ränta än ett snabblån samt ger dig längre tid att betala tillbaka lånet på.

Om du istället vill renovera hemma eller göra andra investeringar som är mer långsiktiga kan ett privatlån vara det lån som passar allra bäst. Precis som snabblånet är privatlånet ett lån utan säkerhet. Det betyder att när du tecknar ett hus- eller billån så har banken just huset eller bilen som säkerhet ifall du inte skulle kunna betala tillbaka.

Banken kan då alltså ta bilen eller huset istället för din betalning. Detta ger banken en trygghet när de lånar ut stora pengar att om den låntagare som tagit ett stort lån för att köpa ett hus eller lånat pengar för att köpa en bil men inte kan betala tillbaka lånet så finns fortfarande något av värde. Så i princip äger banken huset och bilen tills du betalat av lånet, eftersom om du inte kan betala av det så tar banken det. Detta är förstås sällsynt och bankerna gör därför noggranna uträkningar kring din privatekonomiska situation och lånar inte ut mer än de faktiskt tror att du kommer att kunna betala tillbaka.

Med ett privatlån så lägger sig inte banken i till vad du använder ditt lån till, du kan spendera pengarna precis som du vill. Något som du inte kan låna till via ett huslån är handpenningen och det här använder många just ett privatlån till. De lånar till handpenningen via ett privatlån så de faktiskt har möjlighet att köpa det hus eller den lägenhet de vill bo i eftersom du idag måste betala en viss procent i handpenning och detta går inte att låna till via huslånet.

Men ett privatlån till skillnad från ett snabblån kräver dock fortfarande att du har en stabil ekonomi, inga betalningsanmärkningar och att du har en viss ålder. Detta gör att du som är ung eller har betalningsanmärkningar sållas bort och inte har möjlighet att ta ett privatlån. Då dyker möjligheten att ta ett snabblån upp.

Eftersom denna låneform erbjuder dig att låna utan säkerhet och erbjuder dig som ung och även i många fall även dig med betalningsanmärkningar att ta lånet. De flesta långivare som erbjuder snabblån tar ingen UC på dig, eftersom lånet ska gå väldigt snabbt att ta kan de inte vänta på att få en kreditupplysning utan godkänner dig snabbt utan att djupdyka i din ekonomiska situation.

Detta ställer som sagt högre krav på dig som låntagare eftersom du själv måste se till så du har full koll på vad du skriver under, vilka villkor du godkänner och vad den faktiska kostnader för ditt lån plus ränta kommer att bli i slutändan.

Snabblån – ett lån utan säkerhet

När du tar ett snabblån tar du ett lån utan säkerhet. För andra lån så används något av värde som en säkerhet. Tar du till exempel ett billån så används bilen du köper som säkerhet för lånet. Om du inte betalar tillbaka på lånet äger alltså banken till slut bilen. Detta minimerar risken för banken som lånar ut pengarna i och med att de har något av värde som säkerhet och inte kommer stå tomhänta om du inte har möjlighet att betala av ditt lån.

Detta gäller på samma sätt för bolån då banken kan ha huset eller lägenheten som säkerhet för att du ska få ta ett stort lån. Ett snabblån fungerar inte på detta sätt, ett snabblån tillåter dig att låna utan säkerhet och banken lägger sig inte heller i vad du använder pengarna som du lånar till. När du tar ett billån vill banken veta vad du köper för bil så de kan godkänna lånet.

Ett snabblån är därför ett smidigt sätt för dig som vill låna till något som inte har värde. När du ska låna utan säkerhet och ansöka och ta ett snabblån är det dock viktigt att du ser över din privatekonomi så du vet att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån och är medveten om vilka kostnader som kommer tillkomma i räntekostnader eftersom det kan bli dyra kostnader för räntor. Ett snabblån kan du också ta om du har andra kortsiktiga investeringar du vill göra.

Vill du renovera köket hemma, kanske inför en försäljning för att kunna gå med större vinst kan ett snabblån finansiera detta. Har du oväntade kostnader en månad, har du inte möjlighet att dela upp kostnader som inför jul kan du använda ett snabblån även för detta och sedan betala tillbaka nästkommande månad. Men det gäller som sagt att vara medveten om vilka kostnader i ränta som tillkommer med att ta ett snabblån eftersom det snabbt blir dyrt med ett snabblån.

Sammanfattning

Ett snabblån kan vara perfekt för dig som snabbt behöver få in en summa pengar som inte är allt för stor men som också har möjlighet att snabbt betala tillbaka lånet. Det finns ett par saker som är mycket viktigt att ha i åtanke när det gäller snabblån och något av det absolut viktigaste är att vara medveten om räntan.

Räntan varierar kraftigt mellan olika snabblån och vissa snabblån kan ha en mycket hög ränta och är därför inte ett idealiskt lån att ta för en längre tid. Ett snabblån är ett lån för dig som är i en situation där du snabbt behöver få pengar. Det är ett lån för dig som kanske har betalningsanmärkningar och inte kan få ta ett annat slags lån. Många snabblån erbjuder även dig med betalningsanmärkningar möjligheten att ta ett lån vilket är ovanligt för andra låneformer.

Eftersom lånet ger människor med mindre stabil ekonomi möjlighet att ta det har lånet också en högre ränta för att långivaren ska få någon slags säkerhet. Om du tar ett snabblån och framförallt om du tar ett SMS lån så är det viktigt att du har en bra överblick över din ekonomi så att du vet hur och när du kan betala tillbaka lånet och att du är fullt medveten om vilka kostnader som den räntesats ditt lån innebär.

En fördel med ett snabblån är att många av de kan betalas ut direkt så står du med en kostnad som du måste lösa direkt kan snabblånet vara den lösningen och kanske kan du redan månaden efter betala tillbaka lånet. Ett snabblån erbjuder dig att låna allt från några hundralappar upp till mycket större summor, men det går inte att låna lika mycket via ett snabblån som med ett privatlån.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]