Bästa Resekortet: Hitta det bästa kreditkortet på resan

Bästa Resekortet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 8 januari 2020 •  9 min

En komplett guide för resekort

Vad är ett resekort?

Ett kreditkort som är just ett resekort kan ge dig många fördelar. Det finns många olika kreditkort ute på marknaden som specialiserar sig just på resor och det kan vara mycket värt att välja ett sådant när du själv ska ut och resa.

Du får tillgång till rabatter, bonusar, erbjudanden och kan även få tillgång till egna resebyråer med personlig kundservice och hitta de absolut bästa resorna för just dig. Ett resekort gör att du kan resa på ett mer bekvämt och enkelt sätt, ofta får du tillgång till flygplatsens lounger, rabatter på hotell och flyg och du kan ofta tjäna ihop poäng som betalar hela eller delar av t.ex. ditt boende.

När du ska välja kort är detta faktorer som är viktiga att beakta:

Ett resekort ger dig tillgång till sådan som du som privatperson inte själv kan hitta och ger dig en smidig reseupplevelse.

Det kostar ofta att ha ett specifikt resekort men samtidigt kan du enkelt tjäna in detta medan du använder kortet och i vissa fall kan du använda upp hela den summa som du betalat för att köpa till exempel din flygresa.

 

Vilka fördelar finns det med resekort?

Om du väljer att använda dig av ett specifikt resekort kan du spara mycket pengar. Dessa kreditkort som är specialiserade har bonusar och rabatter. Du kan till exempel köpa resor till ett mycket mer förmånligt pris, dessa kort har ofta rabatterade priser på flygbiljetter och tåg.

Du får även andra fördelar när du använder dig av ett sådan kort, du kan nämligen resa på ett mer bekvämt sätt. Du får oftare uppgraderingar på till exempel flygningar som gör att du för samma pris kan resa på ett lyxigare och mer bekvämt sätt, inte genom att betala mer utan enbart för att du valt ett resekort som ger dig möjlighet till detta.

Du får tillgång till lounger på flygplatser vilket självklart gör din resa smidigare vilket medför minskade kostnader för dyr mat och dryck på flygplatser. Just mat är en viktig del av livet som resenär och där kan du också få fina erbjudanden och rabatter med ditt kort. Ofta samlar du också poäng på alla köp du gör med ditt kreditkort som du sen kan använda för att köpa hotell eller flygbiljetter.

Så du genererar pengar medan du spenderar pengar vilket självklart gör att du kan bo och resa på ett mer bekvämt sätt. Vissa kort har även system som gör att du kan använda dina poäng på tex Uber, något som är väldigt användbart när du reser. Du kan ta dig runt där du befinner dig till ett mycket mer förmånligt pris och använda dig av den bonus som genererats av att du köpt resan till transfer och att ta dig runt på den plats du rest till. Det kan också användas till mat på resan där du kan få stora rabatter med ditt kort.

 

Kostar det något med resekort?

Ett specifikt resekort har ofta en avgift som man betalar som en engångssumma en gång per år. Denna summa kan dock variera kraftigt mellan olika slags kort. Om du betalar en större summa kan du ofta ändå använda den betalda premien genom att du får en bonus på ett flygbolag eller hotell. Så summan du betalar för kortet betalar sedan själva resan eller en del av den. Detta betyder att du inte förlorar summan utan du kan använda den och har då utöver det alla förmåner och bonusar som kortet ger.

Väljer du ett kort med en mindre avgift har du självklar färre fördelar, bonusar och erbjudanden. Reser du ofta kanske du vill ha personlig service medan om du reser mer sällan kanske det är bra att du samlar bonus på alla dina köp inte bara de som är relaterade till resor. Du kanske inte heller är i behov av en egen resebyrå eller personlig kundservice utan hellre vill kunna utnyttja bonusar, få erbjudanden och tjäna in hotellnätter.

 

Finns det fler fördelar?

Det finns också andra fördelar med ett resekort, du har ofta en egen resebyrå du kan använda dig av via ditt kort. Då får du självklart resan bokad på ett smidigt sätt men du får också möjlighet till att ta del av de rabatter och erbjudanden som företaget har vilket du som privatperson inte skulle kunna hitta själv.

En del kort erbjuder också möjligheten att överföra din poäng till ett annat företag som de samarbetar med, som hotell eller flygbolag. Detta kan vara förmånligt då det kan ge högre poängvärde hos dom du väljer och du får på det viset ut ännu mer av din bonus.

 

Passar ett resekort alla?

Eftersom det finns många olika slags kort passar ett resekort både till den resenär som reser flera gånger i månaden eller till och med varje vecka lika bra till den som reser bara nån eller ett par gånger per år. Det som dock skiljer sig åt ju vilket kort man då ska välja eftersom korten kraftigt kan skilja sig åt.

Är du en resenär som bara reser ett fåtal gånger vill du kanske inte betala en allt för hög avgift utan istället få tillgång till erbjudanden på hotell och flyg medan den resenär som reser flera gånger i veckan kanske tjänar in en högre avgift genom alla resor som köps samt att det då kan finnas tillgång till en personlig service vilket kan avlasta en resenär som ofta är iväg.

 

Hur väljer jag kort?

Det finns många olika kort ute på marknaden att välja bland. Det är därför viktigt att sätta sig ner och fundera igenom vad som är end egna viktigaste ståndpunkter. Vill jag ha ett kort som inte kostar så mycket men som inte ger lika hög återbäring. Eller är det okej att betala in en större summa till ett kort som man kanske sedan kan använda för att boka en resa med, kanske anledning att man ens funderar på att skaffa just ett resekort, och därmed få kortet på köpet.

Är det viktigaste att resan blir smidig med bra tillgång till lounger och uppgraderingar eller är det viktigt att kunna använda upp poängen på transfer. Det är också viktigt att se över hur du kan använda poängen, om du kan vinna ännu mer genom att föra över det till andra partners och vilka samarbetar dom isåfall med. Eller är pengarna inte den största anledningen till att du skaffar kortet? Då är det kanske istället tillgången till en bra och trygg resebyrå med oklanderlig service och kundsupport som är det som ligger i fokus för just dig. Då är det viktigt att göra research så att det kort du väljer har just detta.

För att just kundservicen är något som kan skilja korten åt, ett billigare alternativ kanske inte alls har tillgång till en personlig service utan har förankrat sig i bonusar och andra slags erbjudanden. Och för dig där kostnaden för kortet är av större vikt gäller det att du vet vad du får och vad du själv har för skyldigheter när du väljer kort. Är priset en viktig aspekt och det du vill få ut av kortet är bonusar finns också kort som kan ge bonus på allt du köper, även matvaror och du kan använda alla dina köp till att finansiera bonusar som ger hotellvistelser eller resebiljetter.

 

Slutord

Är det då värt att skaffa sig ett specifikt resekort? Som du kunnat läsa så finns det en stor bredd av vad för slags kort du kan välja och du kan anpassa det till just dig och din livssituation. Därför finns det goda anledningar till att använda sig av just ett resekort. Men att det finns en stor bredd mellan korten och att göra research innan är en god idé så att du får ett kort som passar just din livssituation och ditt resande.

Även för en resenär som inte reser alltför ofta kan det verkligen löna sig att ha ett specifikt resekort, du kan tjäna in poäng när du handlar annat som inte handlar om resor som du sen får bonus för och kan lägga på just en resa. Är du en resenär som är ute på resande fot en stor del av året ger det dig stora fördelar att ha just ett resekort. Om du har ett kort med en högre avgift men samtidigt spenderar mycket pengar med detta kort får du ofta stora bonusar tillbaka vilket gör att du i slutändan tjänar på kortet.

Det kan också vara så att om du spenderar en viss summa inom de tre första månaderna så får du en stor bonus. Det kan också handla om vilka slags lounger du får tillgång till på flygplatserna, så om det ligger högt upp på din lista är det viktigt att du väljer ett kort som passar dina standards. Alla sådana villkor är viktiga att beakta när du ska välja kort, så du får ett som passar just dina behov. Men för alla resenärer finns pengar att spara genom att använda sig av resekort.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]