Bästa Matkortet: Hitta det bästa matkortet för dina matinköp

bästa matkortet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 26 februari 2020 •  9 min

Vad är ett matkort?

Ett matkort är ett kreditkort som ger dig bonus på alla inköp av mat som du gör. Vanligast är att du får ca 1% bonus på alla matinköp du gör. Det finns olika slags matkort att välja bland, dels de som är knutna till en viss matkedja, men också fristående som ger dig bonus på alla matinköp oavsett vilket företag du handlar från.

Hur väljer du bästa matkortet?

När du ska välja kort är det viktigt att veta om du mest handlar på en och samma kedja eller om det varierar i vilka butiker du handlar i. Handlar du enbart på ett och samma ställe kan det vara fördelaktig att välja kortet som just den kedjan tillhandahåller istället för ett kort som ger bonus på flera olika matkedjor. Detta då du kan få högre bonus på den specifika kedjan. Du får oftast också medlemskortet automatiskt draget via matkortet så du slipper ha ännu ett medlemskort med dig och automatiskt får dina rabatter dragna så du inte går miste om butikens erbjudanden.

Kan du använda matkortet till annat än mat?

Du kan använda ditt matkort till annat än mat, men det är däremot inte säkert att du får bonus på andra köp du gör. Har du ett kort som är kopplat till en viss kedja får du i de flesta fall endast bonus när du handlar i deras affärer. Men det går fortfarande självklart bra att använda ditt kort när du gör andra köp.

Innebär det några kostnader att ha ett matkort?

Att ha ett matkort kostar precis som de allra flesta andra kreditkort, däremot har oftast dessa kort en låg avgift jämfört med andra kreditkort. Något som också är värt att tänka på är att du med dom flesta matkort även har billiga uttag och växlingskurser utomlands. Detta betyder att det kan vara värt att ha ett matkort inte bara för bonusen på dina matinköp utan även i de fall när du reser utomlands.

Om du är student kan du hitta matkort som inte har någon årsavgift alls. Som student kan du också i vissa fall få mycket mer bonus på dina köp, vilket i sin tur innebär att du sedan får tillbaka detta och kan handla för det. Så är du student är det väl värt att se över vilka erbjudanden som finns gällande matkort.

Vilka tillhandahåller matkort?

Du har flera olika företag som har matkort. Bland annat finns ICA, Coop och Mastercard. När du ska välja kort är det viktigaste att veta var du gör flest inköp eftersom det i sin tur bestämmer vilket kort som kommer passa dig allra bäst eftersom det framförallt är bonus på de köp du gör inom kedjan.

Ica

Ica erbjuder bonus och rabatter endast på de varor som handlas hos just dem. Med ditt matkort samlar du bonus och får rabatter dragna direkt och behöver på så vis bara ha ett Ica kort när du handlar. Du handlar också på kredit med ditt kort vilket betyder att du gör dina köp först och betalar sen. Du får varje månad en faktura som specificerar dina köp och du kan också välja att delbetala

Coop

Coop däremot ger rabatter främst på sina egna varor men där samlar du även bonus på andra köp du gör. För att kunna ansöka om ditt bonuskort hos Coop måste du vara medlem hos Coop och blir du beviljad ett kort får du ett kort som innehåller både bonuskort, kreditkort samt betalkort. Med kortet får du 0,5 procent bonus på alla köp du gör runt om i hela världen och när du handlar hos Coop har de ett eget sätt att räkna ut bonuspoängen som kan öka ju mer du handlar och beroende på vad du handlar. Kortet har en årsavgift som du behöver betala, men med kortet får du även en reseförsäkring och du kan välja att delbetala dina köp. Med Coop bonuskort har du 55 helt räntefria dagar på dig att betala din faktura.

Köp nu – betala sen

När du har ett matkort får du en faktura i slutet av månaden där du ser alla köp du gjort. Om du däremot vill dela upp din betalning kan du också göra detta. De flesta kort har upp till ca 60 dagars räntefri kredit, det betyder att du kan handla och göra större köp som du sedan kan betala av under en längre tid. Om du vill lägga upp betalningen på längre tid än vad som erbjuds räntefritt kan du också göra det, men får då också en ränta att betala av ovanpå kostnaden för dina inköp.

Fördelar med ett matkort

Om du har ett matkort som är kopplat till en matkedja får du också tillgång till deras medlemskap och de bonusar och medlemserbjudanden som den matvarukedjan har. Du behöver alltså inte ha fler kort utan allt detta ligger laddat på ditt kreditkort. Du kan också få unika erbjudanden och fördelar på ditt matkort. Många kedjor skickar också ut en tidning varje månad med inspiration till din matlagning och där du också hittar rabatter.

Reseförsäkring

Det som också ofta ingår i ett matkort är reseförsäkring. Om du betalar din flygresa med ditt matkort har du ofta en bra reseförsäkring som täcker försenat bagage eller andra saker som kan uppkomma när du är på resande fot. Viktigt att tänkta på är att du oftast måste betalat minst 75 procent av resans kostnad med ditt kort för att försäkringen ska gälla. När det gäller resor är matkort ofta också väldigt bra att använda utomlands då de i många fall har en mycket bra växlingskurs och inte har någon uttagsavgift när du tar ut pengar när du är utomlands. Så de flesta matkort passar även mycket bra att använda när du reser.

Bonus på annat än mat

Du kan också få bonus även på andra köp du gör som inte handlar om mat. Många kedjor som erbjuder matkort har även andra erbjudanden till dig som kund. Det kan gälla rabatterade biljetter till nöjesparker och konserter eller billigare entré till museér och andra aktiviteter. Det kan alltså löna sig att använda sig av just ett matkort.

Sen finns det också kort som inte är kopplade till en viss matvarukedja men som också ger bonus på mat, men som även ger bonus på alla andra inköp du gör med ditt kort.

Matkort – ett kreditkort

Ett matkort kallas ett kreditkort som de stora matvarukedjorna tillhandahåller. Det fungerar som ett vanligt kreditkort men med bonusen att du tjänar in bonus på dina matinköp.

Hur fungerar då ett kreditkort?

Med ett kreditkort så handlar du på kredit vilket betyder att när du handlar med ett kreditkort så handlar du med bankens pengar. Banken står för pengarna vid köptillfället och du betalar sedan tillbaka detta till banken. Banken skickar dig en faktura varje månad på de köp som gjorts med ditt kreditkort och du betalar sedan in den summa som finns på fakturan till banken. Du kan också välja att delbetala när du handlar med ditt kreditkort. Oftast har du upp till två månader på dig att betala tillbaka pengarna räntefritt. Men behöver du längre tid på dig kan du delbetala under en längre tid, men då behöver du i de allt som oftast betala ränta på det du är skyldig. Eftersom banken står för pengarna när du använder dig av ett kreditkort och du sedan betalar i efterhand genom faktura får du en bra överblick av dina köp varje månad i och med fakturan där du ser alla köp specificerade.

Smarta sätt att använda sig av ett matkort

Om du är medlem och har ett medlemskort hos matvarukedjorna kan du använda detta för att få tillgång till rabatter och samla bonus, men sedan har du ett annat matkort som du betalar maten med som ger dig bonus på alla köp och hos flera olika matvarukedjor, på så vis kan du spara in ännu mer pengar.

Ett annat bra sätt att använda sig av matkortet är om du och din partner har ett matkort tillsammans. Då kan ni sätta en maxgräns för er matbudget varje månad med en kreditgräns på kortet och sedan handla er mat med det kortet. Om ni har ett kort utan årsavgift kan det vara ett smidigt sätt att både samla bonus och handla smidigt i en familj. Om ni alltid handlar på en specifik kedja kan det vara smart att välja ett kort just därifrån men om ni också handlar drivmedel kan det istället vara en god idé att välja ett kort som ger bonus både på mat och drivmedel.

Sammanfattning

Ett matkort är alltså ett bra alternativ för dig som vill samla bonus och få ut det mesta av en matvarukedja. Du kan samla poäng på alla köp du gör som sedan omvandlas till pengar eller värdecheckar du kan handla för. Det passar också väldigt bra för familjer som har flera personer som handlar, då man kan ha ett gemensamt kort och på så vis enkelt hålla koll på de köp som görs och tillsammans bestämma en kreditgräns för dessa inköp.

 

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]