Bästa Kreditkortet: Hitta det bästa kreditkortet för ditt behov

Bästa Kreditkortet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 8 januari 2020 •  15 min

En komplett guide för kreditkort

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort möjliggör köp utan att du själv behöver lägga ut pengar. Du har en kredit hos den bank du valt att ha ditt kreditkort hos, banken är alltså den som lägger ut pengarna för de köp du gör och du betalar sen till banken.

Kreditkortet är ett plastkort med en magnetremsa och som har ett chip. Ett kort som du kan betala med och ta ut pengar i bankomater med. Du väljer ett maxbelopp för din kredit när du skaffar ett kreditkort och du kan spendera en mindre del av det upp till det beloppet.

De vanligaste kreditkortsföretagen är:

Dessa kort fungerar i de allra flesta länder och kan användas i de allra flesta bankomater och betalapparater. Idag är det enklaste sättet att handla på genom att blippa ditt kort, handlar du för mer än ett par hundralappar får du också knappa in din kod men annars är kreditkortet lika smidigt som ett betalkort när du handlar.

Kreditkortet ger dig flexibilitet, du kan handla något nu och skjuta upp betalningen till senare.

Behöver du renovera klart eller köpa en resa innan priserna sticker iväg kan ett kreditkort vara en perfekt lösning.

Det ger dig också en tydlig överblick på dina köp eftersom du får en faktura där alla dina köp du gjort med det kortet listas. Oftast får du en faktura varje månad och då betalar du alltså dina köp i efterhand medan banken lagt ut för köpen.

Det finns också många andra fördelar att handla med ett kreditkort, om du köper en resa kan ditt kreditkort faktiskt ha en reseförsäkring som ingår och du kan också samla bonus och på så vis få tillbaka pengar via ditt kreditkort.

Handla på kredit

Med ett kreditkort handlar du på just kredit. Det betyder att du inte handlar för dina egna pengar utan du har en kredit, ett visst belopp som du kan spendera under ett visst antal dagar innan du behöver betala tillbaka det. Det är inte som med ett vanligt kontokort, med ett sådant handlar du ju med dina egna pengar medan du med ett kreditkort handlar med pengar som banken står för under en viss begränsad tid.

Det är alltså banken som står för dom reella pengarna vid själva köpet och du betalar sen igen detta till banken. Det är ungefär som korta lån. Men om du ska ta ett lån måste du ansöka om detta och specificera vad du ska använda lånet till. Med en kredit kan du enkelt vara flexibel i din ekonomi och lösa situationer som kräver mer pengar än du har vid ett visst tillfälle. Oftast vill banken få tillbaka pengarna ungefär en månad till sex veckor efter att köpen gjorts.

Det som ett kreditkort tillåter är att du kan köpa något även innan du har tillräckligt med pengar för det. Ska du kanske köpa en sommarresa och vill göra detta tidigt på året men inte har tillräckligt med pengar kan du använda ditt kreditkort och på så sätt kan du köpa dig tid för att betala av det. Det är inget lån som du behöver ansöka om utan det är en kredit som har stående via ditt kort.

 

Skillnaden mellan kontokort och kreditkort

Ett kontokort är kopplat direkt till ditt eget bankkonto. När du betalar med ditt kontokort dras pengarna direkt från ditt konto. Detta betyder att du endast kan köpa för så mycket som finns på kontot och är det tomt på det kontot så fungerar inte kortet. Kortet ser precis likadant ut som ett kreditkort.

Men med ett kreditkort kan du köpa saker även fast du själv inte har pengar på kontot eftersom det är banken som står för pengarna vid köptillfället. Alltså, med ett kreditkort köper du för bankens pengar. Däremot har du inte ett obegränsat belopp som du kan spendera även fast du har just ett kreditkort. När du ansöker om att få ett kreditkort så väljer du tillsammans med banken det belopp som ska vara disponibelt på kortet.

Väljer du ett maxbelopp på t.ex. 10 000 kr så är det ditt maxbelopp som du kan spendera på det kortet. Däremot kan du oftast ändra detta belopp relativt enkelt om du t.ex. skulle vilja höja det beloppet, så finns det ofta möjlighet att göra det. Ett kontokort är alltså kopplat till dina egna pengar som faktiskt finns på ditt konto medan ett kreditkort inte innehåller dina pengar alls utan bankens. Dina egna pengar använder du först när du får din faktura från banken på den summa som du spenderat för på kreditkortet.

 

Vilka slags olika kreditkort finns det

Alla kreditkort fungerar på det sättet att man handlar på kredit, det vill säga banken är det som står för pengarna i ögonblicket du handlar och du själv får sedan beloppet på faktura och betalar då i efterhand till banken. Du behöver själv inte ha pengarna vid tillfället då du genomför köpet utan du betalar alltså i efterhand. Det finns också olika slags kreditkort som har olika användningsområden som t.ex.:

Ett kreditkort kan alltså ha olika funktioner och det finns kort som passar just det behov du har. Om du skaffar ett kreditkort som är kopplat till en matbutik kan du få rabatter och erbjudanden från just den butikskedjan, dina inköp kan också generera poäng hos butiken som du i sin tur kan handla för.

Har du istället ett kort som är kopplat till ett flygbolag har du istället rabatter på flygbiljetter och resor och kanske har det inte heller något valutapåslag om du befinner dig mycket utomlands och använder ditt kort.

Åker du istället bil kan det verkligen löna sig med ett specifikt kreditkort för bensin då dina köp kan ge återbäring varje år. Kanske har den bank du redan använder ett gratis alternativ som gör att du förutom ditt betalkort kan ha ett kreditkort.

 

Viktigt att tänka på när du har ett kreditkort

Med ett kreditkort väljer du vilket belopp som du maximalt ska kunna använda dig av. Det är viktigt att detta belopp är ett belopp som du vet att du kommer att ha möjlighet att betala när fakturan för det du handlat för kommer. Alternativt att du är medveten om vad räntan är om du väljer att delbetala för kortet.

Det är som också är viktigt att tänka på när du har ett kreditkort är att betala fakturorna i tid. Vissa kreditkort låter dig skjuta upp betalningen ett antal månader men den möjligheten kan vara begränsat till kanske bara en eller två gånger per år utan att banken börjar ta ut ränta för det. Banken börjar då räkna det som att du lånar pengar från dom. Dessa aspekter är viktiga att veta om innan du börjar dröja med din betalning. För att du ska behålla ditt kreditvärde är det också viktigt att betalningarna kommer in som de ska i tid.

Det är också viktigt att välja ett kort som passar dig så du får dom absolut bästa förutsättningarna till det du ska använda kortet för. Alla kreditkort har inte samma villkor och krav och medför inte heller samma kostnader.

 

Ränta på kreditkort

Det kan skilja sig mycket vilken eventuell ränta som olika kreditkort har och det skiljer sig också hur snabbt du behöver betala tillbaka det du spenderat. Beroende på om du vet med dig att du kommer vilja göra större köp med ditt kreditkort som du vill kunna betala av i lugn och ro så är det viktigt att se över vilken räntesats det för med sig.

Det kan också skilja sig hur stort minibeloppet är som du behöver betala tillbaka varje månad är. Även om du väljer att dela upp beloppet som du betalar tillbaka varje månad så måste du betala tillbaka en viss del tillsammans med den räntesats som kortet har. Det finns också kort som tillåter dig en eller ett par månader utan ränta vilket kan vara ett bra alternativ om du kommer vill delbetala men ändå vet att du kommer kunna betala tillbaka det inom en kortare period.

 

Vissa betalningsmetoder kräver kreditkort

Vissa köp du vill göra kräver faktiskt att du har just ett kreditkort och inte ett kontokort. Vill du genom en av dom största aktörerna köpa hotellnätter krävs det att du har ett kreditkort för att kunna genomföra ditt köp. Därför kan det vara bra att ha just ett kreditkort, även om du inte har som mening att använda det ofta. Speciellt eftersom det går att hitta kreditkort som är avgiftsfria.

 

Vad kostar det att ha ett kreditkort?

Vissa kreditkort kostar dig ingenting att ha. Det finns kort som är helt gratis att använda och endast kostar när du väljer att skjuta upp en betalning. Det vanligaste är dock att banken tar ut en årlig avgift för kortet. Det kan också kosta dig att göra delbetalningar eftersom det då tillkommer en ränta på den summa som du inte betalar in.

 

Är det skillnad på olika kreditkort?

Ja det kan vara stor skillnad på olika kreditkort och vad för slags förmåner samt kostnader det medför. Detta är den främsta anledningen till att vi har tagit fram listan över de bästa kreditkorten. Vissa kort ger dig också en viss trygghet som prisskydd och köpskydd samt avbeställningsskydd.

Du kan också få kort som ger dig reseförsäkring och rabatter i butiker. Det är också skillnad på hur länge du kan vänta med att betala det du handlat på kredit för. Vissa kreditkort kan du dela upp din betalning utan kostnad. Det skiljer sig också i vilken ränta som tas ut om du väljer att delbetala beloppet.

Andra kreditkort erbjudet dig gratis uttag runt om i världen, så har du valt ett resekort som kreditkort kan du enkelt ta ut pengar runt om i världen utan att oroa dig om extra dyra avgifter som ofta tillkommer. Det finns även kreditkort som ger bonus på de köp du gör, därför kan det verkligen löna sig att välja rätt kort.

 

Hur vet jag vilket kreditkort som passa mig bäst?

När du ska välja kreditkort är det bra att se över vilka olika alternativ som finns och vilka banker som har det bästa erbjudandet för dig. Behöver du ha längre tid på dig för att betala av det och vill ha en längre period räntefritt eller är det viktigare att du har en låg kostnad för kortet. Sådana frågeställningar behöver du ta i beaktande när du ska skaffa dig ett bra kreditkort. Behöver du en stor summa att handla för på kredit finns det kort som passar bättre eller är det mindre summor så kanske den bank du redan har kan erbjuda ett passande kort. Gör en liten undersökning för att hitta det bästa kreditkortet för dina behov. Det kan vara väl spenderad tid!

 

Vad finns det för nackdelar med kreditkort?

Även om du har kreditkort är det viktigt att du har koll på vad som händer på kontot. Så du har koll på vad du spenderar men också så du inte utsätts för kreditkortsbedrägeri. Därför är det viktigt att du regelbundet håller koll på kontots transaktioner och inte väntar in fakturan.

Det är självklart också viktigt att du inte spenderar mer än du vet att du har möjlighet att betala nästkommande månad så du inte hamnar i ett läge där du har större kreditskulder än vad du har intäkter och kan betala. Det kan vara lätt att spendera när man har en kredit men viktigt är då att minnas att det är du själv som sedan ska betala för alla köp.

 

Hur ansöker jag om ett kreditkort?

Ett kreditkort ansöker du om hos din bank, de ger dig sen alternativ utifrån din ekonomiska situation. De ger inte en högre kredit än de tror att du har möjlighet att betala och de utgår ifrån vad du har för inkomst, tillgångar och lån. Du kan ansöka om kreditkort från flera banker men kom ihåg att inte göra det för tätt mellan då din kreditvärdighet sjunker om du ansöker om många kreditkort under en kort period.

 

Hur mycket kan det skilja sig i kostnader för olika kreditkort?

När du ska välja vilket kreditkort du ska använda dig av är det viktigt att gå igenom vilka kostnader som det kort valt medför. Oftast är den en summa som du betalar varje år för att ha kortet och dessa kan också variera. Det som också varierar stort är såklart räntan. Om du vet med dig att du kommer göra köp som du kommer vilja delbetala så är just räntan en viktig aspekt att ta hänsyn till när du väljer vilket kreditkort du ska binda dig till.

 

Håll koll på vad du spenderar

Det allra enklaste sättet att hålla koll på vad du spenderar och hur du använder ditt kreditkort är via en app. Detta är någon som de allra flesta banker har idag och det ger dig lätt och snabb åtkomst till hur att se hur mycket du har spenderat och enkelt kan hålla koll på hur och på vad du spenderar. Det är ett lätt sätt att verkligen få en bra överblick på dina utgifter så det inte blir en överraskning när du senare får fakturan för de köp som du gjort. Vissa banker låter dig också betala in direkt via ett OCR nummer om du vill betala tillbaka innan de hunnit skicka iväg fakturan.

 

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett kreditkort ses din kreditvärdighet över. Därför råds du inte att ansöka om många olika kreditkort på kort tid, det försämrar nämligen din kreditvärdighet. Det är också viktigt att du håller koll på dina betalningar, att alla fakturor som kreditkortet medför betalas i tid, annars riskerar du att få en lägre kreditvärdighet. Detta kan i sin tur leda till att du har svårare att få lån i framtiden och att du får sämre villkor om du ansöker om lån.

 

Slutord

Ett kreditkort kan vara en mycket bra investering. Du kan tryggt handla med det, det kan ge dig förmåner och återbäring. Försäkringar och rabatter kan vara inkluderade och vissa kort har ingen årsavgift alls. Så om du alltid betalar tillbaka i tid så är det ett kort som inte medför några kostnader.

Vad är då de allra viktigaste att komma ihåg från den här guiden, gällande kreditkort:

  1. Betala alltid räkningarna i tid
  2. Se till att du har koll på vilken räntesats ditt kort har om du väljer att delbetala dina köp
  3. Ha en god överblick över dina köp
  4. Ha inte en större kredit på kortet än du vet att du kommer kunna betala tillbaka
  5. Ansök inte om för många kort på samma gång då du riskerar att få en lägre kreditvärdighet vilket kan påverka framtida lån.
  6. Se till att göra research innan du bestämmer dig för vilket kreditkort som du kommer använda. Det finns en uppsjö av kreditkort och se till att du har ett som passar just dina behov och är det bästa kreditkortet för dig.
  7. Var medveten om att allt du köper även ska betalas tillbaka av dig.
  8. Du kan ha både ett kontokort och ett kreditkort, vissa betalningar kräver att du har just ett kreditkort
  9. Ett kreditkort kan ge dig skydd i form av försäkringar och avbeställningsskydd
  10. Se till att du har koll på de bonusar du kan utnyttja med ditt kort

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]