Bästa Kreditkort Företag: Hitta det bästa kreditkortet för ditt företag

bästa kreditkort företag
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 26 mars 2020 •  10 min

Vad är ett kreditkort för företag?

Ett kreditkort ger dig möjligheten att handla först och betala sen. Ett kreditkort är därför ett kort som passar perfekt för dig som är företagare. Om du har flera anställda som behöver göra utlägg på företagets kostnad är just kreditkortet att föredra.

Du behöver inte ha en kort fyllt med pengar utan handlar på faktura. Denna faktura kommer sedan i slutet på varje månad och det blir enkelt och tydligt att precis se vad dina anställda gjort för inköp eftersom du får en specificerad faktura.

Vanligtvis betalar du som företagare dina köp via fakturor men vissa köp kan man inte göra via faktura därför blir ett kreditkort den perfekta lösningen. Du kan göra ditt köp direkt, men betalar sedan som vanligt via faktura en gång per månad.

Vilka förmåner har du som företag?

Att som företagare ha ett eller flera kreditkort är ett perfekt sätt att hantera betalningar som behövs göras direkt och som inte fungerar att köpas via faktura. Eftersom du som företagare måste kunna redovisa alla dina köp är ett kreditkort också ett perfekt sätt att sköta bokföringen på då du varje månad får en specificerad faktura där alla köp syns, vilket underlättar genom att det ger dig mycket bra och tydliga underlag för de köp som gjorts inom företaget.

När du väljer vilken bank du ska ansöka om företagets kreditkort från så kan det också vara värt att se över vilka villkor och förmåner som det eventuella kortet kan ge dig och ditt företag.

När du handlar direkt med ett kreditkort slipper du också betala avgifter för fakturor som oftast tillkommer när du väljer att handla via faktura, det betyder att du och ditt företag kommer att spara pengar genom att börja använda ett kreditkort. Det finns också många andra förmåner du kan få med ett kreditkort för ditt företag.

Många kort erbjuder rabatter på drivmedel, uppgraderingar när du flyger, tillgång till flygplatslounger som gör ditt resande mer bekvämt. Du kan till och med få tillbaka pengar om du har ett kort som erbjuder cashback. Då samlar du poäng på alla köp du gör med ditt kort och får sedan i slutet av månaden möjlighet att byta dessa till pengar.

Det finns också många andra erbjudanden du kan ta del av som rabatter på resor, hyrbilar och så vidare. Att ha ett kreditkort för dina anställda och dig själv på ditt företag är också ett smidigt sätt att hantera betalningar, de anställda behöver inte ligga ute med pengar och du har själv koll på precis hur mycket pengar som görs av med och det kommer inte som en överraskning när de anställda ska redovisa sina utlägg.

Kanske har ni kunder som ni behöver betala middag för, har ni andra utlägg som behöver göras på plats är ett kreditkort ett perfekt betalmedel.

Du slipper också ytterligare redovisningsarbete med att bokföra dessa utgifter utan har allt direkt på kortets faktura vilket skapar ett smidigare arbetsflöde både för dig och dina anställda.

Försäkringar som ingår

Som med de allra flesta kreditkort så ingår också en reseförsäkring även i de kreditkort för företag. Det här är ett perfekt sätt att känna er trygga när ni köper resor med företagets kreditkort. Även om ni har en vanlig försäkring så täcker inte alltid den försenat bagage eller förseningar i flygtrafiken på det sättet som en specifik reseförsäkring via ett kreditkort gör.

Därför är detta en bra fördel för dig om du och dina anställda reser mycket inom ert företag. Vissa kort ger dig också en olycksfallsförsäkring genom kortet vilket gör att du kan känna dig ännu säkrare som företagare.

Vad skiljer ett vanligt kreditkort från ett kreditkort för företag?

När du får din faktura för de köp som gjorts med kreditkortet du har till företag kan du också spåra vilket kort som gjort vilket köp och du kan då alltså se vilka av dina anställda som gjort vilka köp. Det ger dig en bra överblick på hur pengarna inom företaget spenderas. Det finns också andra förmåner med ett kreditkort för företag som hjälper dig med administrationen kring betalningar och köp som görs.

Vissa kort erbjuder tjänster som reseräkningssystem, rese- och inköpsstatistik, spärrservice och momsåtervinning. Dessa förmåner kan hjälpa dig att få ordning på finanserna och få en bra och tydlig överblick på de kostnader som görs i företaget.

Vad bör du tänka på innan du ansöker om ett kreditkort till ditt företag?

När du ska välja vilket kreditkort du ska använda dig av i ditt företag är det viktigt att se över vilka kostnader och vilka förmåner de olika korten för med sig. Kostnaderna för ett kort kan skilja sig avsevärt därför är det viktigt att se över vilka eventuella förmåner som de dyrare korten för med sig. Kanske blir det billigare i längden med ett kort som har en hög årskostnad för att du samtidigt får andra fördelar som system som underlättar bokföringen, appar som gör det enkelt för dig och dina anställda att få överblick över era utgifter.

Det gäller också att se över ifall banken tar ut extra avgifter för extra kort eller hur många kort som ingår gratis. Har du många anställda kan detta självklart bli en stort kostnad om du behöver många kort. Det är också bra att se över andra kostnader som kan tillkomma som kostnad för faktura, denna kostnad kan oftast lösas med att välja e-faktura men det är ofta något du själv aktivt måste välja.

Hur stor kredit behöver du?

När det gäller kreditkort så handlar du ju inte med dina egna pengar när du gör ditt köp utan det är banken som lägger ut för det du spenderar och du betalar sedan tillbaka detta till banken varje månad. När du ansöker om ett kreditkort ansöker du även om vilken kreditgräns du ska ha.

Om du är ett nystartat företag eller ett mindre företag kan det vara smart att inte ha en alltför hög kredit då du ju ska kunna betala tillbaka alla köp som görs med kortet. Med ett kreditkort har du ju möjlighet att betala tillbaka under en längre tid men däremot så brukar detta inte vara med lika bra villkor som om du tar ett vanligt lån.

Vet du med dig att du kommer behöva större summor för att göra investeringar i ditt företag är alltså ett lån att föredra. Behöver du däremot bara kunna lägga ut under en kortare period har de flesta kort mellan trettio och sextio dagars fri kredit du kan nyttja.

Så om du har ett större utlägg en månad som du vet att du kommer få igen pengarna för snabbt så fungerar det utmärkt att göra dessa utlägg med kreditkortet. När det gäller storleken på krediten kan du förstås oftast få en högre kredit för ett företagskort än om du ansöker om ett kreditkort för privat bruk.

Var kommer du använda ditt företagskort?

När det kommer till kreditkort så kan du med de stora korten som VISA och Mastercard använda dom nästan överallt. Det som dock tillkommer och som beror på vilken bank du har ditt kort hos är ett valutaväxlingspåslag. Om du och ni på företaget kommer att använda kortet i Sverige är det inget som ni behöver ta större notis om. Men kommer ni använda kortet utomlands är detta en viktig aspekt att se över då det kan bli stora pengar som bara betalas till banken.

När man gör ett köp med ett kreditkort utomlands tar ofta bankerna ut en avgift för att växla den svenska kursen mot den utländska. Det finns dock kort som inte tar ut en avgift för detta, så använder ni korten mycket utomlands är detta en aspekt att ta hänsyn till när du väljer från vilken bank och vilket kort du ska ansöka om ditt kreditkort.

Sammanfattning

Att ha ett specifikt kreditkort för ditt företag är en mycket bra investering som inte behöver kosta dig som företagare mycket. Ett kreditkort för ditt företag kan hjälpa dig få en väldigt bra och tydlig överblick över vilka köp som görs. Du får mycket bra underlag för din bokföring och det finns även appar till korten som kan hjälpa dig ännu mer med att få tydlighet i inköpen som görs.

Du får också andra fördelar när du har ett kreditkort för ditt företag som försäkringar, du får med nästan alla kort en reseförsäkring som ger dig ersättning vid försenade flyg eller försenat bagage när du och dina anställda reser inom företaget.

Vissa kort har även olycksfallsförsäkringar, så det finns fler fördelar med ett kreditkort för ditt företag än att det bara gör dina betalningar smidiga. Eftersom du kan ha flera kort kopplade till ett och samma konto ger det dig och dina anställda frihet att kunna ha flera kort, behöver dina anställda betala saker på plats, har ni mycket representation eller andra utlägg som dina anställda behöver göra är ett företagskort nästan ett måste och ett kreditkort löser det på ett utmärkt sätt eftersom du får alla utlägg på en och samma faktura. Du får alltså en bra överblick över alla köp som görs.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]