Bästa Bonuskortet: Hitta det bästa bonuskortet för shopping

bästa bonuskortet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 23 februari 2020 •  9 min

De bästa bonuskorten ger dig mest värd för pengarna baserat på ditt köpbeteende. Vi har utvärderat en mängd olika kreditkort med bonusar för att hjälpa dig att hitta det rätta för just dig!

Men först…

Vad är ett bonuskort?

Ett bonuskort ger dig bonus, antingen på specifika varor som drivmedel eller livsmedel, eller på alla köp du gör. Det finns generella kort som inte är kopplade till en viss kedja som ger dig bonus på alla dina köp och så finns det kort som är kopplade till just en viss kedja som antingen endast ger dig bonus där eller som ger dig förmånligast bonus hos dom och att du kan få en mindre bonus hos andra.

Olika typer av bonuskort?

Det finns några olika slags kreditkort med bonus på marknaden.

Medlemskort

Dels de där du samlar bonus genom ett slags medlemskort där du sedan får tillbaka poängen du tjänat i bonuscheckar som du sedan kan handla med hos den butiken där du har ditt bonuskort.

Bonuskort kopplade till butik

Sen finns det även kreditkort som du kan samla bonus med på alla dina inköp. Dessa kan vara kopplade till en viss kedja, till exempel en bensinkedja där du får bonus och rabatt på alla dina köp av drivmedel och annat hos just den kedjan, men där du också kan samla bonus på andra köp du gör.

Fristående bonuskort

Slutligen finns det också mer fristående kort som tillhör en bank, men där du fortfarande samlar bonus på alla köp du gör.

Vilka erbjuder bonuskort?

Ica

Ica erbjuder dig både ett vanligt bonuskort som du bara samlar bonus på, ett kort du drar varje gång du handlar i deras butiker och som du sedan tjänar in bonuspoäng som omvandlas till värdecheckar som du kan lösa in i deras butiker. Du får också tillgång till deras rabatter via ditt bonuskort. Men Ica erbjuder också bonuskort som är kreditkort. Då får du alla fördelar av ett kreditkort och ett bonuskort tillsammans i ett kort. Med ditt kort samlar du bonus och får rabatter direkt och behöver på så vis bara ha ett Ica kort när du handlar. Du handlar också på kredit med ditt kort vilket betyder att du gör dina köp först och betalar sen. Du får varje månad en faktura som specificerar dina köp och du kan också välja att delbetala.

Coop

Precis som Ica har Coop två slags bonuskort att välja på, ett som enbart ger dig bonus på dina köp, ett slags medlemskort där du samlar bonus på alla köp du gör. Men Coop erbjuder också ett kreditkort där du samlar poäng. Till skillnad från Icas kort där du bara samlar poäng hos Ica så samlar du poäng överallt med ditt Coop bonuskort. För att kunna ansöka om ditt bonuskort hos Coop måste du vara medlem hos Coop och blir du beviljad ett kort får du ett kort som innehåller både bonuskort, kreditkort samt betalkort. Med kortet får du 0,5 procent bonus på alla köp du gör runt om i hela världen och när du handlar hos Coop har de en egen poängtrappa. Kortet har en årsavgift som du behöver betala, men med kortet får du även en reseförsäkring och du kan välja att delbetala dina köp. Med Coop bonuskort har du 55 helt räntefria dagar på dig att betala din faktura.

OKQ8

För dig som köper mycket drivmedel kan detta kortet passa då du får hela 20 öres återbäring på alla köp av drivmedel du gör hos just OKQ8. Du får också 2% återbäring på alla resterande köp du gör på deras bemannade stationer. Du får också återbäring på alla köp du gör med kortet men då till en mindre procentsats, du får 0,3 procent återbäring på alla köp som görs utanför OKQ8. Om du löser ut din bonus genom att handla hos OKQ8 dubblas också din bonus värde till 0,6 procent. Kortet som är ett kreditkort har en flexibel betalning, du kan få upp till 100 000 kronor i kredit och har upp till 45 dagar räntefritt. Kortet har ingen årsavgift och du kan också lägga till ett extra kort utan extra kostnad.

Norwegian bank

Norwegian erbjuder ett bonuskort som självklart ger bonus på resor med dem. Norwegian har ett system de kallar Norwegian Reward där du tjänar så kallade Cash points, Norwegians bonuspoäng, vilka du kan använda som betalmedel när du köper resor hos Flygbolaget. Du behöver dock registrera ditt kort på din Norwegian-profil för att poängen ska registreras på dig. Om du värvar en vän eller en annan familjemedlem som också skaffar ett Norwegian kreditkort får du också extra bonuspoäng. Kortet har ingen årsavgift och du har sex veckor, alltså 45 dagar, på dig att betala dina köp utan att det tillkommer ränta. Handlar du biljetter hos Norwegian med ditt kort får du upp till 10% bonuspoäng. Detta kort erbjuder dig upp till 100 000 kr i kredit och du kan hålla koll på dina köp med deras app. För att få använda detta kort måste du vara minst 23 år gammal och du får inte ha några betalningsanmärkningar. Ett plus med detta kort för dig som reser är att du inte har någon avgift som tillkommer när du tar ut pengar utomlands

Komplett Bank

Komplett bank erbjuder dig bonus på alla köp du gör med deras kreditkort. Detta kort är inte kopplat till en specifik handlare och du får således bonus på allt som du använder kortet till. Kortet har en hög procentsats på hela 4 procent på alla köp du gör hos Komplett.se. Ett köp på tusen kronor genererar alltså 40 bonuspoäng hos Komplett bank. Medan du får 2 procent på alla andra köp du gör med kortet online och 1 procents bonus på resterande inköp som görs med kortet. Du kan max tjäna in 500 bonuspoäng i månaden och 2000 bonuspoäng de senaste tolv månaderna. Du får också upp till 50 dagars räntefri delbetalning med detta kort. En reseförsäkring ingår också i detta kort, vilket gör att du kan resa på ett tryggare sätt. Om du skulle bli arbetslös eller få sänkt arbetsförmåga som garanterar Komplett bank att du får betala av mindre varje månad om du väljer till deras betalningsförsäkring. Detta kort har ingen årsavgift och avgiftsfria uttag

Ikano Bank

Ikano Bank erbjuder ett Visa kort där du får rabatter. Varje månad erbjuder de rabatter i olika butiker, en månad kan det vara 20 procents rabatt hos bokhandlare och en annan månad kan rabatten gälla sportbutiker där du då får 10 procents rabatt. Denna rabatt gäller även om det du ska köpa redan är nedsatt. Det som du alltid har 1 procents rabatt på med kortet är drivmedel. Den rabatten dras direkt när du gör ditt köp och är inte kopplat till en viss kedja. Kortet har ingen årsavgift och du behöver alltså inte betala något för att ha kortet, däremot tillkommer en aviavgift varje månad. Eftersom du handlar på kredit får du varje månad en faktura att betala och detta kort har ingen räntefri kredit utan du behöver betala dina köp direkt varje månad för att slippa betala ränta.

Re:member

Detta kort skiljer sig från andra bonuskort då det inte ger någon bonus utan med detta kort får du istället rabatter när du handlar i olika webbutiker. Re:member kallar det för Re:member Reward och du hittar upp till 25 procents rabatt i över 300 butiker på nätet som du kan nyttja med detta kort. Krediten på kortet kan som max gå upp till 100 000 kr. Kortet har ingen årsavgift, du behöver alltså inte betala för att använda detta kort. Du har också hela åtta veckors räntefri kredit med detta kort vilket är längre än de flesta andra kort som erbjuder räntefri kredit. Re:members kreditkort inkluderar också en reseförsäkring i kortet, som gäller om du betalat minst 50 procent av resan med ditt kort och du kan också köpa till fler försäkringar hos Re:member.

Bonuskort och kreditkort

Ett bonuskort som är ett kreditkort tillåter dig att handla på kredit och samtidigt samla bonus på de köp du gör. Ditt bonuskort fungerar som ett vanligt kreditkort där du och banken bestämmer vad du ska ha för kreditgräns, det brukar kunna variera från 10 000 kr ända upp till 100 000 kr och ibland så högt som 150 000 kr. Du handlar sedan på kredit, det vill säga din kortutgivare står för betalningen när du gör ditt köp och du får sedan hem en faktura varje månad som du betalar. Du kan också välja att delbetala där korten ofta har cirka sex veckor räntefritt men detta variera från kort till kort.

Andra fördelar med ett bonuskort

Om du har ett kreditkort som också är ett bonuskort kan det finnas flera andra fördelar än att du bara får rabatter och bonusar. Ditt kort kan även ge dig en reseförsäkring och vara ett kort utan årsavgift. Du kan hitta bonuskort som har avgiftsfria uttag utomlands och en hög kreditgräns och en längre räntefri kredit. Kortet kan ge dig bonus på alla dina köp och därför kan det vara fördelaktigt att välja just ett bonuskort som ditt kreditkort, så kan du spara in och tjäna in pengar medan du handlar.

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]