Bästa Bensinkortet: Hitta det bästa tankkortet för vägarna

bästa bensinkortet
Av Pär Svensson •  Uppdaterad: 3 februari 2020 •  9 min

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort är ett konto- eller kreditkort som kan ge dig många förmåner om du använder det på rätt sätt samt väljer rätt kort. Genom att ha ett bensinkort kan du inte bara få lägre kostnader för bensin utan du kan rent av få rena kontanter tillbaka i handen. Bensinkortet fungerar precis som ett vanlig konto- eller kreditkort och du får förutom bonusar på dina bensinköp. Oftast har dessa bensinkort inte en fast årskostnad utan det som kan kosta är om du använder dig av krediten och vill delbetala.

Om du äger en bil bör du ha bensinkort?

Alla som äger och kör en bil borde se till att ha ett eget bensinkort. Just bensin vet du som bilägare att du kommer förbruka och behöva köpa för att kunna få din bil att rulla. Så om du har en bil du måste lägga pengar på kan du genom ett bensinkort samtidigt få tillbaka pengar endast genom att ha just ett bensinkort vilket borde vara en självklarhet för dig som bilägare.

Vilka förmåner finns?

Bensinkort erbjuder ofta bonusar. Det kan innebära att ju mer du köper för med ditt bensinkort desto mer bonus får du. Det kan också vara så att kortet har en initial bonus som du får använda dig av. Vissa erbjuder också rabatt direkt på alla dina köp vilket innebär billigare bensin för dig vid varje köp. Det kan röra sig om flera ören på varje liter som du tjänar. Det är inte bara på bensin som du kan tjäna in bonus på och använda dina poäng till utan många kort erbjuder dig även att få och använda din bonus i matvaruaffärer. Vissa kort ger dig även bonus och rabatter på annat. Det finns kort som ger dig rabatt på resor med flyg och transfer, resor med taxi eller biluthyrning. Biltvätt kan vara rabatterat och annat som du behöver till din egen bil. Du kan till och med hitta kort som ger dig rena pengar tillbaka efter att du tjänat in en viss bonus.

Andra saker som du också kan få förutom billigare bensin och dessa nämnda fördelar är att du genom ditt kort kan bli försäkrad. Genom att ha ett bensinkort kan du skydda dig när du reser, få avbeställningsskydd med reseförsäkringar. Det behöver inte bara gälla inställda flyg utan kan också ge dig ersättning om du har försenat bagage eller liknande. Det kan också var försäkringar som gäller vid olycksfall. Vanligt är också att du blir försäkrad om du skulle tanka fel, det vill säga om du skulle fylla en bensintank med diesel eller tvärtom så är du vanligtvis via ditt bensinkort försäkrad för detta.

Om du har ett bensinkort kan du också sätta in pengar på det vilket kan leda till att du kan tjäna in ränta på det du satt in på kortet. Om du inte vill använda dig av kredit och betala av det du handlat för på faktura kan det vara ett bra sätt att få in extra pengar genom att använda dig av den ränta som går plus på dina insättningar.

Vad borde du tänka på?

De olika bensinkorten ger dig olika förmåner därför är det bra om du ser över vilka olika alternativ som finns innan du bestämmer dig för vilket kort du ska börja använda dig av.

Är din största utgift just bensin så är det värt att satsa på ett kort som ger dig mest bonus på just bensin.

Är du istället del av en stor familj som kanske spenderar den största delen av ekonomin på mat kan det istället vara lönsammare att välja ett kort som eventuellt har en mindre bonus på bensin men som också ger dig bonus på just mat.

Behöver du ha en kredit på kortet, är det andra aspekter som är viktiga som hur du är skyddad, har bra rabatter på annat som företaget erbjuder eller har möjlighet att använda din bonus på andra ställen än just på bensin.

Annat som är värt att nämnas är att ett bensinkort är bäst på just bensin och det kan finnas kostnader för andra tjänster som du använder dig av kortet till, som att ta ut pengar. Om du använder dig av kortet utomlands kan det också bli dyrt då det kan finnas ett valutapåslag samt kostnad för att göra uttag. Ofta är dessa kostnader i procent, så gör du stora köp eller uttag kan det bli stora summor som tas i rena avgifter.

Krav

Det finns också krav som kan ställas på dig för att du ska få ha ett bensinkort. Självklart behöver du vara över 18 år men det kan också finnas krav på att du inte har några tidigare betalningsanmärkningar och att du har ett arbete för att du ska ha möjlighet att få ett bensinkort. Det kan också finnas krav på hur du ska använda dig av din intjänade bonus. Den kan kanske endast användas för att köpa mer bensin på det företag du har kortet hos och det kan finnas en tidsbegränsning på när du senast måste använda den.

Kredit

Vissa bensinkort erbjuder dig också kredit. Det vill säga, du kan handla bensin och betala senare. Detta kan vara ett jättebra sätt för dig som vill handla bensin och betala i senare skede. Du blir beviljad en kredit som du bedöms trovärdig i att kunna betala. Om du har valt en låg kredit kan du oftast höja den i ett senare skede. Att handla på kredit innebär också en möjlighet att delbetala dina köp. Där bör du vara medveten om hur lång tid du har på dig att betala av och vad sedan räntan blir för dina köp som du inte betalat. Om du vet med dig att du kommer köpa mer än vad du kommer kunna betala av är det viktigt att du är medveten om vad räntan är på det kort du valt och också noggrant hitta det kort som har lägst ränta.

Hur väljer du bästa bensinkortet?

En viktig aspekt när du ska välja vilket företag som du ska skaffa ditt bensinkort från är självklart vilket företag du helst tankar hos. Det är där du kommer göra dina tankningar som mest frekvent som du ska skaffa dig ditt kort. Även om ett annat kort erbjuder bättre villkor så om du inte har möjlighet att utföra dina flesta tankningar hos dom så kommer det inte löna sig mer i längden. Det kan också finnas olika slags bensinkort hos ett och samma företag och då gäller det att även där välja det som passar dig allra bäst. De skillnader som kan finnas är hur stor kreditkortet har. Har du inte behov av en jättestor kredit kan det vara bra att välja ett som har mindre. Det är också viktigt att ha koll på vad för slags återbäring kortet faktiskt ger, vilken procentsats har kortet och vad kommer det betyda i reella pengar för din del.

Vad finns det för kostnader kopplade till ett bensinkort?

Bensinkort är oftast helt gratis, företaget vill se till att du tankar hos dom och blir en lojal kund, men det kan ändå medföra andra kostnader för kortet. Det är viktigt att betala dina fakturor i tid och du får oftast en avi varje månad som specificerar dina köp med kortet. Ett enkelt sätt att se till att det blir betalt i tid varje månad är att välja att lägga fakturan på autogiro eller som e-faktura. Andra kostnader som kan uppstå är också ränta. Om du handlat på kredit så har du ett visst antal dagar på dig att betala det på, om du inte betalar inom den tiden kommer du bli tvungen att betala ränta. Den räntan kan vara hög och det är viktigt att vara medveten att det finns om du har just ett kreditkort.

Slutord

Ett bensinkort kan verkligen ge återbäring på många olika sätt och borde vara en självklarhet för alla som äger en bil.

Ett kort som kan ge dig bonus inte bara på bensin utan även mat och andra inköp och som ser till att du får det absolut lägsta bensinpriset. Viktigt att tänka på är självklart att du har ett bensinkort hos det företag som du oftast tankar hos och att du ser till att du planerar dina tankningar så du kan göra dom hos det företaget.

Du vill samla så mycket bonus genom att använda samma företag. Viktigt att tänka på är att ett bästa bensinkort med fördel används för just bensin men inte som ett vanligt kort när du reser då det kan innebära väldigt höga kostnader för dig. Innan du skaffar ett bensinkort kan det också vara bra att se till att du vet vilket bensinpris som är lägst om det finns flera företag som ligger på ungefär samma avstånd från dig. Förutom bonusar kan du också få bland annat:

Pär Svensson

Pär är grundare av TjänaPengar. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit examen mitt under brinnande finanskris vet han flera tips på att tjäna pengar. E-post: [email protected]