Använda kreditkort: Varför ska jag använda kreditkort?

använda kreditkort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 6 februari 2020 •  4 min

Extra försäkringar, bonusprogram, räntefri kredit. Det finns många olika anledningar till varför du ska använda kreditkort.

Låt oss titta närmare på alla de fördelar det för med sig och vad du kan använda det till.

Var kan du använda kreditkort?

Ditt kreditkort kan du använda vid köp hos de allra flesta företag, både i butik och online. Åtminstone är detta fallet i Sverige, men utomlands kan det vara mer ovanligt i små affärer, eller t.ex i taxi. Det är bra om du kontrollerar detta innan du reser iväg, så du slipper råka ut för att inte kunna betala.

Du kan också ta ut kontanter med ditt kreditkort. Du ska dock vara medveten om att många kreditkort tar en viss procent av uttaget belopp i avgift, ibland så hög som 4%. Dessutom tillkommer nästan alltid en växlingsavgift när du tar ut pengar utomlands.

Två kort som är bra att ha på resan då de inte tar någon avgift vid kontantuttag är Norwegians och ICA:s kort. Med ett kreditkort från ICA har du också en riktigt låg växlingsavgift, 1,25%, men kortet kostar 27 kr i månaden att ha. Det sistnämnda kanske gör att du väljer Norwegians kort istället, 0,5% högre växlingsavgift, men 0 kr i årsavgift.

Dina räkningar kan du ofta också betala med kortet. Vissa kort ger dig möjlighet att direkt betala räkningarna, men tar då oftast ut sin kreditränta från den dag du betalade. Saknas den möjligheten kan du använda betalningsförmedlarna Betalo eller Billhop. Avgifterna hos dessa kan dock vara upp till 2,5%.

När du betalar räkningarna brukar du inte heller få några bonuspoäng. Med OKQ8:s kort som dessutom har avtal med Betalo så betalar du bara 0,3% av beloppet i avgift och för din bonus.

Kreditkortets försäkringar

I stort sett alla kreditkort ger dig en reseförsäkring när du betalar hela och i vissa fall delar av resan med korten. Vilket försäkringsskydd som ingår i den skiljer sig åt mellan de olika kreditkorten. Som en fingervisning kan man säga att korten med billig årsavgift ofta saknar försäkring vid sjukdom, medan premiumkorten har en mer heltäckande försäkring. I dessa dyrare kreditkort finns också ofta andra försäkringar, t.ex självriskförsäkring vid användning av hyrbil.

Bonusar och rabatter

De allra flesta av kreditkorten har någon form av bonus och/eller rabatter kopplade till korten. Genom detta kan det ofta vara en bra ide att använda kortet till de flesta köp du gör.

Cashback

Ett vanligt bonussystem är att du får poäng på allt du köper och dessa omvandlas till pengar som du kan handla för. Dessa kallas för cashback. De svenska korten med cashback har en bonus som varierar. Du kan få mellan 0,3% av köpesumman till som mest mellan 1 och 4% på ett kreditkort från Komplett Bank.

Resekort

Ett annat bonussystem som är populärt är de så kallade resekorten. I Sverige har vi två utgivare av dessa, Norwegian och SAS Eurobonus. Dessa kan ge en avsevärt större procent av ditt köp i bonus än korten med cashback, men användningen av bonusen är istället begränsad till flygresor. Om du ska välja ett resekort beror till stor del på om du brukar flyga mycket. Om du gör det bör du välja Norwegian om du nästan uteslutande flyger med dem. Detta eftersom de ger en hög bonus på köp av egna flygresor.

Rabatter

Många kort ger har en kombination av bonusprogram och rabatter, t.ex bensinkortens rabatt på drivmedel och bonus på övriga inköp. Ett kort som helt inriktar sig på rabatter, och ibland ända upp till 20% är Ikano Banks kort. Med detta kort har du alltid 1% rabatt på drivmedel, och varje månad en rabatt mellan 5 och 20% hos företag inom ett visst område.

Sammanfattning

Genom att använda kreditkort kan du köpa varor och tjänster, både i butiker och online. Du kan också ta ut kontanter och betala räkningar med det. Genom de bonusprogram och rabatter som finns på korten kan du genom att använda det få gratis semesterresor, pengar att handla vad du vill med eller bra rabatter.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]