Använda cashback kort: När är det bäst att använda?

använda cashback kort
Av Mikael Boman •  Uppdaterad: 20 februari 2020 •  4 min

Om du har flera kreditkort kanske du frågar dig vilket ska jag använda? Ofta kan det ju vara bäst att använda ett cashback kreditkort genom att du då får pengar tillbaka som du sedan kan använda hur du vill. Du bör ändå vara medveten om att det inte alltid är det bästa, så låt oss titta lite närmare på detta.

Vilka kreditkort har du?

Om du hör till majoriteten av oss som bara har ett kreditkort är valet lätt, använd det kreditkort du har. Undantaget är vid transaktioner där en avgift kan tas ut, t.ex vid betalning av räkningar eller uttag av kontanter. Kanske du i de fallen istället kan använda din internetbank respektive uttag från ditt konto med ett bankkort eller på bankkontoret.

Har du flera olika kreditkort blir ju saken lite mer komplicerad. Har du t.ex ett resekort också så måste du värdera de poäng du får på detta och ser till hur mycket poäng du får med det jämför med om du använder ett cashback kort.

Du måste också se till vilka rabatter dina andra kort kan ge. Kanske är de avsevärt mer värt än vad du får med ditt bästa cashback kort.

Har du ett resekort?

Att använda Norwegians kort är mest förmånligt vid köp av resor med dem, och dessutom hos många av deras samarbetspartners. Vid övriga köp ger Norwegian kreditkort bara 0,5% i bonus, så då är det troligtvis bättre att använda ditt cashback kort.

Eftersom köp med ett kort från SAS ger 10 poäng vid inköp i sverige är det oftast jämförbart med bonusnivån på ditt kort med cashback. Här måste du då värdera vad du tycker är bäst.

Vid användning utomlands om du betalar i landets valuta eller vid köp av flygbiljetter hos SAS blir rådet att alltid använda ditt resekort. Vid dessa tillfällen får du 20 poäng för varje 100 kronor du spenderar, och ditt cashback kort ger troligtvis avsevärt sämre bonus tillbaka.

Har du ett rabattkort?

Har du ett extrakort som ger rabatter får du jämföra rabatten mot den bonus du får när du använder ditt kort med cashback. Ikanos kort ger t.ex. alltid minst 5% i rabatt hos månadens Affärssegment, men ingen bonus alls på övriga köp förutom bensin. Så där blir rådet, använd alltid kortet med cashback när köpet inte är rabattgrundande.

Med ett bensinkort där rabatten oftast är baserat på ett antal ören per liter så får du jämföra vilken procent av priset detta motsvarar och se hur det står sig mot ditt cashback kreditkort.

Sammanfattning

Om du har ett kort med bra cashback så bör du använda detta i de flesta fall. Undantagen är, när avgiften för att använda det överstiger poängen du får och om du har ett annat kort som ger mer tillbaka på dina köp.

Mikael Boman

Mikael Boman är en privatekonomiskribent som började på TjänaPengar 2020. Mikael skriver om kreditkort, försäkringar och privatekonomi. Hans tidigare erfarenhet inkluderar tre år som innehållsskapare för flera publikationer och webbplatser. E-post: [email protected]